VIDEO: Galop de sănătate pentru Vali Porcișteanu la Timiș Rally 2012

După un start perfect în Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop 2012, cu victoria înregistrată la Braşov, Timiş Rally a confirmat faptul că echipajul Valentin Porcisteanu/Dan Dobre (BCR Leasing RT) se află într-un moment excelent al carierei.

Sfârşitul lunii aprilie a consemnat revenirea CNR Dunlop în Banat, după câţiva ani de pauză. Timişoara a fost cartierul general al Timiş Rally 2012, chiar dacă probele speciale s-au desfăşurat în apropiere de Lugoj, excepţie făcând Super Speciala „Podul Traian”, alergată pe străzile oraşului de pe Bega. Cei 108,1 km de concurs au însemnat 12 probe speciale, iar lista concurenţilor admişi la start a cuprins nu mai puţin de 61 de echipaje, alături de piloţii cu state vechi în CNRD fiind prezente şi câteva echipaje din Ungaria, care au profitat de avantajele geografice.

O prezenţă de marcă, şi care, din fericire, tinde să devină o constantă pe probele autohtone, a fost cea a experimentatului echipaj francez François Delecour/Dominique Savignoni (Renault Megane RS N4). Fostul vice-campion mondial de raliuri avea de luat o revanşă în faţa spectatorilor români, dupa ce o alegere nefericită a pneurilor a condus la abandonul prematur în prima etapă a campionatului.

Marele favorit la victoria finală se anunţă campionul naţional în exerciţiu Valentin Porcişteanu, care a trecut foarte repede peste acomodarea cu noul automobil de concurs (Mitsubishi Lancer Evo X R4), dovada fiind şi victoria incontestabilă de la Braşov. Dar nu era singurul care venea cu gânduri mari la Timişoara, Csaba Spitsmuller, Bogdan Marişca, Dan Gârtofan, Gergo Szabo sau Marco Tempestini, fiind toţi cu ochii pe punctele puse în joc în Banat.

De altfel, Szabo a fost şi primul câştigător de probă, trecându-şi în cont scratch-ul pe Super Speciala „Podul Traian” (1,3 km) după o evoluţie spectaculoasă, în urma căreia dădea impresia că în sfârşit a intrat în ritmul cu care ne-a obişnuit în 2009 şi 2010, când şi-a trecut în palmares titlurile de campion al României. Maghiarul a fost urmat în clasamentul primei probe de Porcişteanu (+0,7 secunde) şi de favoritul Clasei 3, clujeanul Edwin Keleti (+0,9 secunde). Cel mai rapid pilot al unui automobil cu două roţi motrice a fost, după cum era de aşteptat, François Delecour, urmat de experimentatul George Grigorescu şi de Alex Filip.

A doua zi a concursului, sâmbăta, a debutat cu speciala Nadrag, cu o lungime de 14,1 km. Cel mai rapid a fost Valentin Porcişteanu, urmat la doar 2,3 secunde de Spitzmuller. Următorii clasaţi au sosit la peste 11 secunde de lider, cel mai bine poziţionat fiind Bogdan Marişca, în vreme ce Szabo, primul câştigător de probă, pierdea aproape 17 secunde faţă de Vali. A urmat o probă de 9,6 km (Mitnicu Mic) care i-a revenit tot pilotului argeşean, care adăuga încă 5,4 secunde ecartului faţă de Spitzmuller, ajungând la un avans de 8,5 secunde în ierarhia generală a cursei. Poziţia a treia a probei i-a revenit lui Bogdan Marişca (+13,4 secunde), care ocupa acelaşi loc şi în clasamentul provizoriu, dar la o distanţă deja considerabilă, de 26,9 secunde.

Al patrulea clasat pe cea de-a treia probă a fost Delecour, care a dovedit că experienţa şi talentul pot compensa pe alocuri diferenţele dintre automobilele cu tracţiune integrală şi cele cu doar două roţi motrice, lăsând în spate piloţi cu experienţă, cum ar fi Gergo Szabo, Marco Tempestini, sau Dan Gârtofan, cu superba sa Skoda Fabia S2000. Prima buclă a zilei a fost încheiată cu proba de doar 5,4 km – Fardea Lac I; Porcişteanu a continuat să impună ritmul şi a obţinut a treia victorie consecutivă, fiind secondat tot de Csaba Spitzmuller, singurul care reuşea să ţină cât de cât aproape, ca timpi realizaţi.

Clasamentul general provizoriu marca un avans de 10,4 secunde pentru Vali, în faţa maghiarului, în vreme ce Marişca, cel de-al trilea clasat, era la peste 30 de secunde. În condiţiile date şi după desfăşurarea de până atunci a lucrurilor, era din ce în ce mai evident că doar o problemă tehnică, sau o eroare gravă de pilotaj l-ar mai fi putut îndepărta pe „Vallino” de victorie.

Antidot pentru Porcişteanu?
Dar galopul de sănătate nu avea să se încheie aici, PS5 fiind tot o afacere marca Porcişteanu/Dobre. De altfel, cel mai important moment al acestei speciale a fost acela în care Bogdan Marişca a avut probleme la unul dintre diferenţiale, fapt ce l-a „aruncat” la peste 1 minut şi jumătate de câştigătorul probei, şi automat, marca ieşirea din luptă pentru podiumul Timiş Rally 2012. Probele 6 şi 7 n-au făcut decât să pară trase la indigo după celelalte patru ale zilei.

Nimeni nu reuşea să găsească antidotul pentru Porcişteanu. Locul al doilea părea acontat la rându-i de Csaba Spitzmuller, aşa că cea mai interesantă luptă se dădea între Gergo Szabo şi Dan Gârtofan, care începea să mărească vizibil ritmul de la o probă la alta. Pe locul cinci pândea Delecour, gata să profite de eventualele greşeli ale piloţilor clasaţi înaintea sa.

Abia PS 8 a reuşit să mai anime lupta de la vârf, unde Spitzmuller a izbutit în sfârşit să-i fure un scratch lui Porcişteanu. După rezolvarea problemelor tehnice, Marişca a terminat pe trei, dar raliul devenise pentru el o chestiune de acomodare cât mai bună cu noul său Subaru Impreza R4. PS 9 şi PS 10 au revenit la normalul de până atunci al cursei, cu victorii pentru Vallino, semn că deznodământul era din ce în ce mai uşor de anticipat.

Penultima probă a cursei, PS 11, a fost câştigată de Spitzmuller, locul secund fiind trecut în contul lui Gârtofan, aflat într-o cursă nebună de recuperare a handicapului ce-l despărţea de locul 3 la general. Ultima probă a avut acelaşi clasament, dar marele câştigător a fost Giri, braşoveanul recuperând diferenţa de 5,5 secunde faţă de Gergo Szabo şi obţinând pe ultima sută de metri un binemeritat loc pe podium.

Spectacolul lui Delecour
Deşi pornea din start cu dezavantajul unui automobil mai puţin performant decât cele ale principalilor jucători din CNRD 2012, echipajul François Delecour/Dominique Savignoni a mers la limită, dovada stând locul 5 obţinut în clasamentul general, în faţa unor automobile de Clasa 2. Timiş Rally a însemnat totodată şi victorie la Clasa 3 pentru francezi şi impunerea în clasamentul automobilelor cu două roti motrice, devansându-i pe Vlad Cosma (Citroen C2R2 Max) şi pe Alexandru Filip (Renault Clio R3 Maxi).

Ultimii doi şi-au trecut la rândul lor câte o victorie în palmares, Cosma impunându-se la Clasa 6, unde i-a devansat pe Bako Laszlo şi pe Adrian Drăgan, în timp ce Filip a fost cel mai rapid de la Clasa 5, în faţa lui George Grigorescu şi a lui Sebastian Barbu.

Clasa 9 a fost câştigată de Adrian Grigore (Honda Civic), în timp ce Cupa Dacia a avut acelaşi învingător ca şi la Braşov, Bogdan Barbu devansându-i pe Raul Badiu şi pe Doru Mihuţ. La Clasa 11 s-a impus fără drept de apel Daniel Ungur, experimentatul pilot din Cluj impunându-se în față lui Constantin Răducioiu și a lui Sebastian Stanciu.

Cel mai bun junior a fost sibianul Rares Tomiţă (Mitsubishi Lancer Evo IX), iar clasamentul debutanţilor a fost dominat de Costi Stratnic (Renault Clio RS). Podiumul echipelor le-a avut în componenţă pe E.S.D. Rally Team (François Delecour, George Grigorescu şi Bogdan Barbu) – locul I, BCR Leasing RT (Valentin Porcişteanu, Edwin Keleti, Alexandru Filip) – locul II și Jack Daniel’s RT (Rares Tomiţă, Gergo Szabo, Florentin Petre).

Radu Gurămultă

Adaugati comentariu