VIDEO: Start WRC 2011 – Suedia

Suedia a dat startul sezonului 2011 al Campionatului Mondial de Raliuri – WRC; un sezon al schimbărilor și după cum speră mulți, un sezon care va readuce spectacolul în această competiție, după ce Citroen a dominat copios probele speciale în ultimii ani.

Ford vrea să șteargă din impresiile mai puțin bune de sezonul trecut și își pune speranțe mari în programul de dezvoltare a noii mașini, Fiesta RS WRC. Iar modelul conceput după noile reglementări ale regulamentului WRC, pare să fie pe drumul cel bun. Fiesta a dominat în Suedia încă de la Shakedown, unde legea a făcut-o Henning Solberg, urmat de Mikko Hirvonen și abia apoi de primul Citroen, pilotat de Petter Solberg.

Prima surpriză a întrecerii propriu-zise, a furnizat-o P-G. Andersson (Ford) care s-a impus în Proba Superspecială, urmat de Latvala (Ford) și de P. Solberg (Citroen). Se conturau din start două tendințe; pe de o parte Ford părea să dețină controlul în Suedia, iar pe de altă parte, era evident că piloții scandinavi erau în elementul lor pe probele pline de zăpadă. 

A ieșit apoi la rampă Mads Ostberg care a preluat șefia cursei în fața lui Mikko Hirvonen, în vreme ce stindardul Citroen era purtat la înălțime doar de Solberg. De apreciat a fost și evoluția modelelor S2000 aduse la startul raliului de Skoda. Una peste alta, prima zi a cursei s-a încheiat cu un lider surpriză, Ostberg reușind să se mențină în fața celorlalți.

A doua zi a adus încă din prima parte, schimbări la conducerea raliului, Hirvonen preluând șefia de la Ostberg și menținând-o până la sfârșitul zilei, când, primii cinci clasați se aflau într-un interval de doar 15,8 secunde. A doua parte a zilei a coincis și cu “trezirea la viață” a echipajelor Citroen, cu Loeb câștigând trei probe, după ce până atunci nu ieșise în evidență decât cu problemele avute.

Tot Hirvonen a început în forță și a treia zi în Suedia, câștigând primele trei probe, în vreme ce Ostberg a mers precaut, pentru a-și menține poziția excelentă pe care se afla. În spatele lor doar Ogier avansa, reușind să-l depășească pentru poziția a patra pe Jari-Matti Latvala. Totuși, până la final lucrurile s-au bulversat iar, Latvala reușind să recupereze foarte mult, urcând după ultima sosire pe treapta a treia a podiumului, la general. Hirvonen a câștigat, dar Ostberg a reușit totuși să se apropie până la 6,5 secunde de el. 

Ford bifează un podium complet la prima cursă a noului sezon și fanii ar fi tentați să cânte renașterea constructorului american, dar să nu uităm că piloții Citroen și în special Loeb, nu au excelat niciodată pe zăpadă. Elementul comun al echipajelor care au ocupat primele trei poziții ale clasamentului general au fost piloții cu origini scandinave, care au fost în elementul lor pe zăpada din Suedia. 

Citroen a trebuit să se mulțumească cu următoarele trei poziții, ocupate de Ogier, Solberg și Loeb. Pe șapte s-a clasat P-G. Anderson, urmat de Kimi Raikkonen care a dovedit că este în stare să și termine o cursă, ba chiar cu un rezultat mulțumitor. Top 10 a fost încheiat de Matthew Wilson (Ford) și de Khalid al Quassimi (Ford), o prezență inedită pe probele albe.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top