Video: Toyota Hiace V12 biturbo

Toyota Hiace V12 biturbo autoexpert.ro

Microbuzele sunt, prin definiție, vehicule de transport. Dar, în cazul de față, alta e destinația. Toyota Hiace V12 biturbo este un monstru de 600 CP și 710 Nm.

Istoria ne-a arătat că microbuzele pot deveni adevărate supercaruri. Cel mai celebru exemplu este Renault Espace F1. Are motor V10, de 3,5 litri, dispus central, provenit de la monopostul de Formula 1  Williams-Renault FW15C. Acesta accelera până la 100 km/h în 2,8 s și atingea 264 km/h. Au mai fost și alte exemple, mai puțin celebre.

Azi, însă, s-a ițit de nicăieri un exemplar interesant. Provine dintr-o Toyota Hiace și se plimbă pe șoselele din Africa de Sud. Pare-se că cele mai mari motoare cu care vine vanul pe piața sud africană, un 6 în linie și un V8, n-au fost suficiente pentru proprietarul acestui exemplar. Așa că i-a grefat un V12 de la Toyota Century Mk2, ”limuzina prezidențială” din gama japonezilor. Și, de parcă n-ar fi fost suficient, motorul aspirat a mai fost dopat cu două turbocompresoare.

Toyota Hiace V12 biturbo – modificări ample

Așadar: standard, V12-le de 5 litri dezvolta 280 CP și 481 Nm. După ce sud-africanul i-a adăugat supraalimentarea, a ajuns la 601 CP și 710 Nm. Toți sunt trimiși către puntea spate, folosind o transmisie secvențială cu 3 trepte de viteză.

Toyota Hiace V12 biturbo autoexpert.ro

Schimbarea motorului a făcut necesară și decuparea podelei, din cauza spațiului mic de sub acesta, în care n-ar fi încăput propulsorul. De asemenea, puterea crescută a motorului a făcut necesară înlocuirea anumitor subansambluri. De exemplu, diferențialul din puntea spate provine de la un Mustang V8, injectoarele sunt adaptate de la un Porsche 911 Carrera S din seria 997, iar roțile vin de la un Audi R8.

Microbuzul e de vânzare pe Marketplace-ul de la Facebook. Prețul cerut echivalează cu 76.625 euro. Deloc mult, dacă ținem cont de faptul că tranziția de la modelul standard la versiunea actuală a durat 5 ani.

via Motor1

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Cupra SUV 2024 autoexpert.ro

Schimbări majore la Seat și Cupra

Seat S.A. a susținut o conferință de presă în care a prezentat rezultatele financiare pe anul fiscal 2022. Dincolo de asta, discuțiile

Scroll to Top