VIDEO: Un Ferrari special

Suntem la doar câteva zile distanță de începutul Salonului Auto de la Frankfurt, ediția 2013, iar încet, încet încep să se creioneze surprizele pe care producătorii auto le pregătesc pentru fani cu această ocazie. Ferrari nu putea lăsa lucrurile de izbeliște și a pregătit un model mai… special.

Un Ferrari special. Se poate și altfel? În mod normal am spune că fiecare model de Ferrari, fiecare exemplar în parte, este special. Cu excepția celor care ajung pe mâna unor tuneri care ar trebui condamnați pentru lipsă evidentă de bun gust, dar asta e altă discuție. Deci cum ne împăcăm cu ideea de Ferrari aparte? Vrem, nu vrem, ne obligă italienii, pentru că din câte variante de nume existau, ei s-au oprit la „Speciale”. Onoarea îi revine lui 458 Italia, căci aceasta este surpriza pregătită pentru Frankfurt.

Dacă ești cumva posesorul unui Ferrari 458 Italia acesta e momentul potrivit să renunți să citești mai departe; pentru a nu te enerva. Pentru că au considerat că nu e îndeajuns de exclusivist, inginerii Ferrari au luat hotărârea de a condimenta modelul „de serie”. Intervenția asupra motorului de 4,5 litri a crescut puterea maximă oferită la 605 CP. V8-ul oferă un cuplu motor maxim de 540 Nm, iar turația de 9.000 rot/min îi priește de minune. O simplă socoteală asupra puterii litrice specifice ne dă un rezultat de 135 CP/l de cilindree, mai plastic spus, motorul aspirat natural cu cea mai mare putere litrică din lume.

O cură de slăbire a jumulit aproximativ 90 kg din versiunea standard 458 Italia, cântarul oprindu-se acum la 1.290 km. Acesta este unul dintre motivele pentru care și cronometrul se va opri la fix 3 secunde atunci când ajungi la 100 km/h, în timp ce pentru a bifa 200 km/h pe vitezometru ai nevoie de doar 9,1 secunde.

Modificări dinamice minore, dar de efect, contribuie și ele la îmbunătățirea performanțelor, iar sistemul de tracțiune este optimizat prin intermediul funcției Side Slip Angle Control, pentru o distribuire cât mai eficientă a cuplului între roțile motoare. Beneficiind și de anvelope speciale pentru acest nivel de performanță, despre 458 Speciale se spune c-ar fi mai rapid decât fratele geamăn mai pașnic cu aproximativ 1,5 secunde pe tur, în condiții de testare pe circuit. Nu ne rămâne decât să-l așteptăm pe special pe străzi, pentru o nouă încântare a simțurilor.

Adaugati comentariu