VIDEO: Volvo revoluționează industria camioanelor

Pentru prima dată în Europa, acum devine posibil ca alimentarea cu gaz să fie utilizată la camioanele pentru aplicaţii de transport mai grele şi pentru distanţe mai lungi. Firma suedeză Götene Kyltransport este una dintre companiile de transport care a testat anul trecut noul model Volvo Trucks ce funcţionează cu gaz metan lichefiat şi motorină. Producţia de serie va începe în această vară.

“Experienţa noastră în utilizarea combinaţiei metan-diesel a fost excelentă. Aceasta este cu siguranţă o soluţie pentru viitor. În cazul în care preţul gazului va fi corect, mă aştept că în următorii cinci ani, până la 80 la sută din flota noastră să cuprindă camioane Volvo metan-diesel “, spune Ulf Johansson, preşedintele Götene Kyltransport.

Clienţii acordă o mare importanţă transportului ecologic
În luna august, Volvo Trucks va fi primul producător din Europa care începe producţia de serie a camioanelor metan-diesel. Aşa cum sugerează şi numele, noul Volvo FM MethaneDiesel este alimentat atât cu gaz metan, cât şi cu motorină. Deşi modelul este nou, tehnologia a fost supusă unor teste şi evaluări complete. Pentru Götene Kyltransport, o companie cu 140 de angajati, nu a existat nici o ezitare în vederea participării la aceste teste de exploatare.

Camionul testat tractează o remorcă frigorifică de 20 metri lungime care poate transporta cu trei tone mai mult decât o remorcă obişnuită. Motorul metan diesel al camionului antrenează prin intermediul unui circuit hidraulic unitatea de refrigerare a remorcii de mare capacitate. Astfel, devin inutile cele două mici motoare diesel, mai puţin eco-optimizate, care în mod convenţional antrenează unitatea de refrigerare.

Se conduce la fel ca orice camion echipat cu motor diesel
Noul Volvo FM MethaneDiesel dispune de un motor de 13 litri ce oferă o putere 460 CP şi un cuplu de 2300 Nm. Combustibilul constă într-un amestec de până la 75 % gaz metan lichefiat şi restul motorină, dar acest procent poate varia în funcţie de modul în care vehiculul este utilizat.

“Se conduce la fel ca orice camion diesel. Desigur, există o diferenţă atunci când vine momentul pentru realimentare, dar te obişnuieşti repede”, spune Ulf Olsson, unul dintre şoferii de la Götene Kyltransport care au condus acest camion metan-diesel.

Mai curat decât clasicele camioane propulsate cu gaz
În comparaţie cu motoarele convenţionale cu gaz la care combustibilul este aprins de către bujii, alternativa metan-diesel oferă o eficienţă cu 30 – 40 % mai mare. Ceea ce înseamnă că necesarul de combustibil este redus cu până la 25 de procente.

“Soluţia optimă ar fi funcţionarea cu biogaz. Acesta reduce emisiile de dioxid de carbon cu până la 70 la sută, comparativ cu un motor diesel convenţional. Totuşi, acest lucru înseamnă că accesul la biogaz trebuie să crească “, spune Mats Franzén, Engine Strategy and Planning la Volvo Trucks.

Încep vânzările pentru noul Volvo FM MethanDiesel
Din luna august, va începe producţia de serie a camioanelor Volvo FM MethanDiesel, iar comenzile pot fi făcute deja de astăzi, însă doar într-un număr limitat. Primele pieţe sunt Olanda, Marea Britanie şi Suedia, unde infrastructura pentru gazul metan lichefiat este cel mai bine reprezentată. Planurile sunt în curs de desfăşurare pentru fabricarea unui număr de aproximativ 100 de camioane diesel-metan în anul 2011.

“Dacă procesul de dezvoltare decurge aşa cum sperăm, ne aşteptăm să vindem anual 400 de camioane metan-diesel în următorii anii. Sperăm, ca atunci, vânzările să se extinda catre 6-8 ţări din Europa.  pe 6-8 europene. În mod evident, viitorul vânzărilor depinde şi de expansiunea staţiilor de distribuţie a gazului lichefiat pentru camioane în Europa,” declară Claes Nilsson.

Noile camioane hibrid Volvo au fost testate la impact
Înainte ca Volvo Trucks să lanseze un nou model pe piaţă, camionul este supus întotdeauna unui program riguros de testare. Volvo FE Hibrid nu face excepţie. Cu bateria sa de 578 kg, el oferă noi provocări inginerilor specializaţi în teste la impact.

“Este extrem de importantă efectuarea testelor de impact atunci când se lucrează cu noi propulsii alternative. La camionul hibrid, acumulatorul este montat în partea laterală a şasiului şi trebuie să fim absolut siguri că noua tehnologie oferă siguranţă”, explică Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director la Volvo Trucks.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top