Video: Zeul vântului – Pagani Huayra

Iata noul Pagani Huayra, hipercarul Italian de un million de euro, care va inlocui celebrul model Zonda. Cunoscut pe timpul dezvoltarii sale cu numele de cod C9, Huayra (botezat dupa un zeu al vantului) a foat dezvoltat in ultimii sapte ani si potrivit lui Horacio Pagani, presedintele companiei, ofera o alta senzatie utilizatorului, decat celebrul sau inaintas – Zonda.

Continuand colaborarea fructoasa cu divizia AMG de la Mercedes-Benz, Pagani a echipat noul model cu un motor bi-turbo V12 de sase litri. Huayra va fi coomercializat in doua versiuni de putere: o versiune standard care va produce 700 CP (cuplu motor maxim de 900 Nm) si o versiune Sport de 730 CP (1.100 Nm). Blocul motor este preluat de la modelul Mercedes-Benz SL65 Black Series, dar Pagani le-a solicitat celor de la AMG sa reduca turbo lag-ul si sa imbunatateasca raspunsul la acceleratie, fiind necesara astfel inlocuirea chiuloaselor, pistoanelor, arborilor cotiti si a turbinelor.

In ceea ce priveste performantele de care va fi capabil Huayra, compania Pagani a fost destul de rezervata in declaratii, dar a lasat sa se inteleaga ca masina a rulat cu aproximativ 370 km/h viteza maxima si ca accelerarea de la 0 la 100 km/h s-ar face in 3,3 secunde. Pentru a controla puterea si cuplul motor foarte mare, Pagani a folosit la noul model un system Bosch de control al tractiunii, cu trei faze. Cutia de viteza a lui Huayra a fost dezvoltata de catre producatorul britanic XTRAC, are sapte trepte si poate fi comandata prin padelele de la volan. Pentru a reduce lungime sistemului de propulsive, cutia de viteza a fost montata transversal, in spatele motorului.

Desi noul hipercar este mai mare decat Zonda si este dotat cu mai multe echipamente de siguranta, greutatea sa este mai mica, fiind de doar 1.350 kg la gol. Noile dotari, impreuna cu alte mici modificari, au facut ca Huayra sa fie omologata si in Statele Unite al Americii, fiind prima creatie Pagani care a reusit acest lucru. Alta noutate este reprezentata de usile tip “gullwing” construite din fibra de carbon, ca toata caroseria, de altfel. Structura de rezistenta este construita dintr-un aliaj carbon-titan, prezenta acestuia din urma permitand materialului sa fie mai flexibil in cazul unui impact, dar pastrand nealterata in acelasi timp, rigiditatea structurii. 

Pagani sustine ca forma caroseriei a fost studiata sa functioneze asemenea unei aripi de avion, schimbandu-si pe alocuri forma pentru a asigura o curgere cat mai eficienta a aerului, imbunatatind astfel atat proprietatile aerodinamice, cat si pe cele dinamice. Acest lucru se face prin intermediul a patru eleroane aerodinamice automate, fiecare fiind actionat independent. Pe langa forta de apasare necesara atingerii vitezelor ametitoare si franarilor cat mai eficiente, sistemul de eleroane automate influenteaza si aderenta foarte buna in viraje, pentru Huayra.

Mai mult, sistemul de suspensie permite ca inaltimea partii frontale sa fie ajustabila, atat pentru a facilita accesul in garaje sau trecerea peste limitatoarele de viteza, dar si pentru a controla mai eficient curgerea aerului pe sub masina la viteze foarte mari. La franari foarte puternice, inaltimea masinii creste (controlata de amortizoare) pentru a creste capacitatea de franare.

Interiorul a fost desenat in stilul characteristic Pagani, dar a fost gandit pentru a fi mai usor de folosit si mai confortabil in timpul calatoriilor lungi; spatial oferit pasagerilor este generos, acestia beneficiind de aportul unui monitor de tip touch screen, sistem de navigatie si tehnologie Bluetooth

Huayra a fost gandit si pentru a reprezenta un moment de cotitura pentru compania Pagani. Daca va atrage destui client, dispusi sa achite pretul piperat al noului model si daca va reusi sa patrunda pe pietele din Statele Unite si China, Horatio Pagani a gandit posibilitatea de a dubla capacitatea de productie a companiei. Astfel, exista planuri pentru ca in 2011 Pagani sa construiasca o fabrica mult mai mare, care va permite cresterea substantiala a numarului de exemplare produse.

Sursa:
www.autocar.co.uk
http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/255099/

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top