Viitoarele SUV-uri Opel: căsătorie din interes

Opel Grandland X

După viitoarea Meriva care se va numi Crossland X, SUV-ul compact Grandland X va fi al doilea fruct al colaborării cu grupul PSA. Viitoarele SUV-uri Opel vor debuta în 2017.

Cine a zis că pentru a obţine rezultate fructuoase o relaţie trebuie să fie perfectă ca un pat de trandafiri? Pentru că evoluţia relaţiei dintre Opel şi PSA poate fi catalogată mai degrabă ca turbulentă (vezi caseta). Pe de altă parte însă, în segmentele în care cooperarea continuă, rezultatele bune nu vor întârzia să apară. Astfel, după viitorul minivan Meriva, aşteptat pentru vara viitoare, care se va numi, din informațiile noastre, Crossland X, şi va avea aerul unui crossover, în 2017 va vedea lumina zilei şi un SUV compact. Al doilea copil ce se va naşte din cvasi mariajul PSA-Opel va fi ceea ce Opel numeşte CUV (nu sport utility vehicle de la SUV ci CUV de la compact utility vehicle). Este un segment din care Opel lipseşte de mult de pe vremea când avea Frontera.  Noul SUV compact de la  de la Opel va avea acelaşi gabarit cu Peugeot 3008, adică nu va depăşi 4,45 metri. Astfel, acesta va concura direct cu Renault Kadjar (aceeaşi lungime), cu Kia Sportage, Hyundai Tucson (4,48 metri) şi VW Tiguan (4,49 metri).

Opel Grandland X
Opel a anunțat și numele viitorului SUV compact. Grandland X va prelua platforma modulară EMP2 a grupului PSA cu tot ce derivă de aici în privinţa arhitecturii. Mai mult, cele două modele care împart aceeași platformă, Grandland X și Peugeot 3008, vor fi produse în aceeaşi uzină din Sochaux aparţinând lui PSA (în contrapartidă, Crossland X şi viitorul C3 Picasso se vor asambla în uzina Opel din Zaragoza, Spania). Întrucât cei doi producători au investit foarte mult în noile generaţii de motoare, cele două modele vor utiliza motoare proprii cât de mult va fi posibil. Cei de la Peugeot vorbesc şi despre o versiune hibridă pentru 2019 (fostul 3008 a avut o astfel de versiune) în timp ce la Opel este linişte totală pe această temă.
Utilizând platforma EMP2, nici Opel Grandland X nu va avea opţiune pentru tracţiunea integrală la fel ca şi 3008. Dar acest lucru nu pare să fie un handicap deoarece clienţii sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de acest aspect. Ca şi la 3008, tracţiunea faţă şi un sistem Grip Control modernizat vor încerca să suplinească lipsa tracţiunii integrale. Nu doar motoarele vor fi diferite ci şi designul exterior şi interior. La interior, Opel Grandland X nu va prelua filozofia i-cockpit şi va veni cu soluţii tradiţionale Opel, mai clasice.
Cu segmentul SUV-urilor în continuă creştere, este clar că noile SUV-uri Opel vor juca un rol important printre cele nu mai puţin de 29 lansări (modele complet noi şi facelifturi) prevăzute în viitor. Opel are ca ţintă obţinerea unei felii de 8% din piaţa europeană în 2022. Anul 2015 s-a încheiat cu o cifră de 6%, în uşoară creştere faţă de 2014.

 

Ce a rămas din acordul GM-PSA

 

Alianţa pe termen lung dintre GM şi PSA prevedea schimbul de platforme în diverse segmente, de la clasa mică la SUV, şi achiziţia de acţiuni, anunţându-se ca un viitor mariaj idilic. Numai că luna de miere nu a durat mult şi după un an şi jumătate, GM a renunţat la cele 7% din acţiunile PSA. Acordul s-a redus la cooperarea pe trei platforme: monovolumele de clasă mică (noul Meriva), SUV-ul compact (CUV) şi vehiculele comerciale mici (Opel Combo), după ce Neumann, un fost executiv VW, a renunţat la acordul cu Fiat. În prezent, Opel Combo este realizat pe aceeaşi bază cu Fiat Doblo.

 

Familia de crossovere

 

Opel și-ar putea mări la cinci numărul de crossovere până în 2020 fără a include aici versiunile Rocks ale lui Karl sau Adam.

Opel Crossland X

Crossland X
A doua generaţie a debutat în 2010 şi a fost restilizată în 2014. A treia generaţie se va lansa vara viitoare şi va utiliza platforma viitorului C3 Picasso, urmând să aibă un look de crossover. Lungimea va atinge 4,30 metri.

Opel Mokka X

Mokka X
Un succes comercial încă de la lansarea din 2012. SUV-ul de 4,28 metri a fost restilizat de curând şi a primit numele de Mokka X.

Opel Antara

Antara
Lansat în 2006 şi restilizat în 2010, SUV-ul Opel din categoria 4,60 metri împărţea platforma Theta a lui GM cu Chevrolet Captiva. Următoarea generaţie (vezi desenul din dreapta sus) vine în 2018 şi va prelua platforma Delta a viitorului Chevrolet Equinox.

D-SUV
Anunţat chiar de Mary Barra, CEO GM, SUV-ul amiral al lui Opel ar urma să fie dezvoltat pe baza viitorului Insignia (4,90 metri) şi ar putea apărea în 2020.

Adaugati comentariu