Viitorul BMW ConnectedDrive prezentat în trei scenarii de utilizare

BMW Vision ConnectedDrive integrează o multitudine de soluţii tehnologice cu un mare potenţial în viitor. Toate aceste funcţii se bazează pe o serie de proiecte concrete de cercetare şi predezvoltare. Inginerii din cadrul BMW Group lucrează deja la transformarea funcţionalităţii prezentate în realitate. Sub forma a trei scenarii diferite, BMW Vision ConnectedDrive ilustrează cea ce ne va putea oferi BMW ConnectedDrive în viitor.

Confort – automobilul este propriul tău majordom
În cadrul primului scenariu BMW Vision ConnectedDrive, te afli singur în automobil. După ce te-ai urcat, terminalul smartphone pe care îl ai se conectează automat la automobil, aplicaţiile specifice sunt activate şi pot fi accesate din meniul principal al maşinii pe panoul de instrumente liber programabil. 

Automobilul se sincronizează imediat cu programul tău şi ştie că foarte curând ai programată o întâlnire cu un coleg pentru a lua prânzul. Transferă adresa restaurantului în sistemul de navigaţie şi caută cel mai potrivit traseu astfel încât să ajungi la timp la destinaţie. Informaţiile cele mai proaspete cu privire la trafic sunt o componentă în funcţie de care se alege ruta, precum şi preferinţele prestabilite, de exemplu pentru un traseu mai rapid sau mai eficient. În plus, opţiunile de parcare sunt şi ele luate în considerare, precum şi variantele alternative de a ajunge prin intermediul transportului public.

Pe drum spre restaurant, primeşti un mesaj text de la coleg. Eşti avertizat prin Head-Up Display de recepţionarea mesajului, îl poţi citi pe panoul de instrumente sau îţi este citit automat prin funcţia text-to-speech. Colegul te anunţă că a ajuns deja la punctul de întâlnire, dar restaurantul este prea aglomerat. Îţi cere să propui o alternativă. Atunci poţi activa BMW Assist Information Service. Operatorul personal din BMW ConnectedDrive Call Centre caută o soluţie potrivită în apropiere şi, odată ce eşti de acord cu propunerea lui sau a ei, va face o rezervare în numele tău. 

Concierge Service transmite şi informaţiile cu noua adresă spre sistemul de navigaţie al automobilului tău, confirmi noua destinaţie şi sistemul de orientare intră în funcţiune. După aceea, activezi funcţia de mesaje text a automobilului şi, utilizând opţiunea speech-to-text, dictezi un mesaj cu adresa noului restaurant pentru a fi transmisă colegului.

Localul alternativ este situat la etajul 25 al unei clădiri foarte înalte, cu parcare proprie. Când ajungi, automobilul indică cel mai apropiat loc de parcare şi îţi recomandă să îl foloseşti prin afişarea planului foarte detaliat pe Head-Up Display. 

Conectarea asigură cel mai ridicat nivel de confort al navigării
Scenariul demonstrat aici ilustrează în principal utilizarea viitoare a navigării prin reţea, funcţiile de parcare confortabilă şi integrarea maximă a dispozitivelor electronice. În prezent, prin serviciile de mobilitate precum căutarea parcării, un conducător BMW nu doar că va fi ghidat prin parcare sau spre un loc de parcare, dar funcţia BMW Parkinfo va arăta automat toate locurile disponibile din respectivul garaj. 

Pe teritoriul Germaniei, peste 820 de parcări furnizează deja acestă informaţie. Proiectul de cercetare “Remote Controlled Parking” a demonstrat, încă din faza de prototip, posibilitatea unui sistem de parcare automată a automobilul. Odată ce toţi pasagerii au părăsit maşina, automobilul intră singur în garaj. Această manevră este activată prin utilizarea cheii maşinii. Acesta este doar un exemplu al modului în care sistemele de asistenţă, aflate în conexiune cu mediul, pot furniza în viitor funcţii de condus automat, foarte preţioase pentru clienţi.

În cel de-al doilea scenariu BMW Vision ConnectedDrive, vei experimenta ceea ce BMW ConnectedDrive va oferi în viitor în materie de infotainment. La începutul acestui scenariu, joci rolul pasagerului. În timp ce vizitezi pentru prima dată un oraş, activezi Emotional Browser printr-un ecran tactil de pe panoul de instrumente. Astfel porneşte Passenger Information Display, aflat tot pe panoul de instrumente. 

Imediat primeşti informaţii, formatate asemeni articolelor din reviste, cu privire la puncte de atracţie precum cafenele, muzee sau obiective turistice din apropiere. Emotional Browser îşi oferă posibilitatea de a filtra cu uşurinţă informaţiile care îţi sunt necesare, pot fi organizate sau se poate schimba formatul afişării.

Treci pe lângă o cafenea renumită pentru muzica bună. Emotional Browser îţi indică faptul că o selecţie a melodiilor interpretate în cafenea este disponibilă ca audio stream. Vezi titlurile şi te decizi că vrei să asculţi muzică. Trimiţi selecţia către conducător cu o simplă mişcare a mâinii. Aceasta este afişată pe panoul de instrumente în momentul în care automobilul staţionează la următoarea intersecţie. Selecţia îi place şi conducătorului şi acesta confirmă că vrea să asculte muzică prin utilizarea volanului multifuncţional sau prin controlerul iDrive. Streaming-ul audio este activat şi coperta selecţiei apare în meniu, sub Entertainment/Multimedia, şi este afişată cât rulează muzica.

După ce ai ales o muzică bună, te decizi că vrei să afli mai multe despre clădirile din zonă şi activezi filtrul “arhitectură”. Emotional Browser îţi arată acum informaţii despre punctele de interes arhitectonic. În timp ce ţi se furnizează informaţii detaliate pe display, pe Head-Up Display sunt prezentate, discret, particularităţi ale punctelor de interes arhitectonic de la clădirile pe care i le-ai sugerat conducătorului.

Informaţii pe baza locaţiei (location based information) şi funcţionalitate filtrată inteligent
Scenariul BMW Vision ConnectedDrive Infotainment este bazat, în principal, pe informaţiile generate pe baza locaţiei. Sunt prezentate doar informaţiile cu privire la zona care se încadrează într-un perimetru clar, predefinit. Funcţia de filtrare permite ca informaţiile disponibile să fie sortate în funcţie de conţinut şi să fie afişate ca o selecţie specifică, personalizată. 

Aceste filtre pot fi făcute înainte de începerea călătoriei, de acasă, sau pot fi efectuate spontan, în automobil. Informaţiile adaptate individual sunt obţinute din date brute. Filtrele funcţionează semantic, ordonând informaţiile nu doar după cuvinte-cheie, ci şi după înţelesurile asociate cu acel cuvânt-cheie. Pe lângă “arhitectură”, filtre precum “activităţi de timp liber” sau “evenimente” afişează programul cinematografelor, al concertelor şi al expoziţiilor aflate în apropiere – în funcţie de preferinţele setate sau învăţate.

Priveşte în perspectivă, fi în siguranţă.
În ultimul scenariu, ne aflăm din nou în oraş. Împreună cu pasagerul tău, călătoreşti pe străzi aglomerate. Sistemul de navigaţie este activat. Prin intermediul Head-Up Display tridimensional, dispui de toate informaţiile relevante cu privire la călătorie precum viteza, consumul de combustibil şi detaliile de navigaţie aflate chiar în câmpul tău vizual. 

Prin funcţia augmented reality, informaţiile de navigaţie apar ca şi cum ar fi chiar pe stradă şi îţi arată calea ce trebuie urmată. În plus, panoul de instrumente liber programabil afişează hărţi bidimensionale cu împrejurimile, cu traseul tău evidenţiat pe ele. Pasagerul urmăreşte un film pe Passenger Information Display aflat în faţa lui. În tot acest timp, sistemul de senzori monitorizează constant spaţiul din jurul automobilului şi de-a lungul traseului ales.

Atenţie! Mai multe semafoare de pe traseul tău tocmai s-au defectat. Imediat, automobilul proiectează un avertisment direct în câmpul tău vizual pe Head-Up Display. Simultan, panoul de instrumente îţi furnizează o hartă a zonei afectate, pe care îţi indică în detaliu şi cu precizie care sunt semafoarele ieşite din funcţiune pe traseul tău. De asemenea, avertismentul opreşte şi filmul care rulează pe ecranul pasagerului astfel încât nimic să nu îţi distragă atenţia de la pericolele ce pot urma.
 
În toate situaţiile în care BMW ConnectedDrive emite un avertisment, principiul fundamental este că avertismentul are prioritate în faţa oricărei alte informaţii. Astfel ţi se oferă cea mai bună şansă să observi situaţia, să o evaluezi şi să reacţionezi corespunzător. După primul avertisment de urgenţă, pictograma de avertizare se mută în lateral, pentru a îţi aminti să acorzi o mai mare atenţie decât de obicei în timp ce îţi continui călătoria. Filmul se reia de acolo de unde a fost oprit.

Să faci invizibilul vizibil – senzorii care pot vedea după viraj
Chiar înaintea intersecţiei unde se află primul semafor nefuncţional, un nou avertisment apare: pericol de coliziune! Înainte ca respectiva intersecţie să fie în câmpul tău vizual, automobilul a făcut schimb de informaţii cu alte maşini din trafic aflate pe acelaşi traseu şi a recunoscut o situaţie potenţial periculoasă. 

O maşină se apropie de intersecţie cu viteză foarte mare, din partea stângă, şi nu se află pe drumul cu prioritate. Dacă ambele automobile îşi păstrează actualele traictorii şi viteze, o coliziune este probabilă. Automobilul tău te avertizează imediat de posibila coliziune printr-un semnal pe Head-Up Display şi evidenţiază apropierea maşinii pe harta de pe panoul de instrumente. 

Comunicarea Car2Car şi acţiunile automate
În timpul acestei succesiuni scurte de evenimente, dotările de siguranţă ale BMW Vision ConnectedDrive te-au avertizat cu privire la trei situaţii critice şi te-au ajutat să eviţi două accidente. Acest scenariu demonstrează potenţialul comunicării între automobile, recunoaşterea avansată a obiectelor şi echipamentele, parţial automate, de siguranţă. 

BMW Group a făcut cercetări extinse în aceste domenii timp de mai mulţi ani şi a dezvoltat funcţii principale, cum ar fi sistemul de recunoaştere a pietonilor BMW Night Vision, la un nivel de la care a fost posibilă introducerea în producţia de serie.

Schimbul direct de informaţii prin intermediul comunicării între automobile (Car2Car) permite maşinii “să privească în perspectivă” şi “să vadă după viraj”. Astfel, poate determina unde sunt pietoni sau alte automobile şi cum se raportează traiectoria acestora la traseul automobilului tău, putându-se recunoaşte situaţiile critice încă din fază incipientă

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top