Virajul de dreapta din Parlamentul European pune sub semnul întrebării Green Deal și interdicția din 2035

Uniunea Europeană interzicere mașini

Rezultatul alegerilor europene a confirmat previziunile privind o ascensiune a partidelor de dreapta, ceea ce nu numai că schimbă scenariile politice ale unor țări cheie precum Franța sau Germania, dar reprezintă și un semnal clar pentru instituțiile continentale. Green Deal este în centrul atenției.

 

Viitoarea legislatură, din punct de vedere al numărului de mandate, va produce aceeași majoritate care a susținut Comisia Europeană a Ursulei von der Leyen, dar va trebui să țină cont de noi sensibilități politice: învingătorii au pus deja sub semnul întrebării Green Deal și alte prevederi și mai controversate, cum ar fi oprirea vânzării de mașini noi pe benzină și diesel în 2035.

 

Interdicția, după cum a relatat Politico, a fost printre primele subiecte menționate de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European. După victoria lor în alegeri (obținând 186 de mandate, față de 178 anterior), Weber și asociații săi au reluat vechile critici la adresa interdicției endotermei, calificând-o drept „o greșeală” și plasând-o în centrul negocierilor „în zilele următoare” pentru formarea noii Comisii. Peter Liese, responsabil cu politica climatică pentru PPE, a reiterat, de asemenea, necesitatea unui Green Deal mai puțin restrictiv: „Va trebui să facem unele ajustări. Interdicția privind motoarele cu combustie trebuie să fie eliminată”. Evident, după cum relatează Politico, o adevărată răsturnare de situație nu va fi ușoară, nu în ultimul rând din cauza necesității de a găsi un acord cu partidele de stânga. Cu toate acestea, Liese este sigur că „nu se vor mai lua decizii fără PPE. Nu există o retragere în ceea ce privește obiectivele climatice, dar în ceea ce privește interdicțiile și birocrația, da”.

 

Nu doar PPE dorește o revizuire a reglementărilor de mediu. Pentru Alexandr Vondra, din partea grupului de dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), politica climatică va deveni mai „realistă” în următorii cinci ani. „Dacă aș compara Green Deal-ul cu conducerea unei mașini, mă aștept ca noul Parlament să folosească și volanul sau frâna, nu doar pedala de accelerație”. Chiar și din partea Verzilor vin declarații timide: „Green Deal nu este mort”, spune eurodeputatul Michael Bloss. „Cu toate acestea, va trebui să vedem ce ne rezervă următoarele săptămâni. Dacă vor exista majorități în care sunt implicate partide de dreapta, va fi posibil să se facă un pas înapoi”. Principalul candidat al Verzilor a exclus orice susținere pentru o eliminare a reglementărilor, inclusiv a interdicției endotermiei, dar nici PPE-ul lui Weber nu intenționează să „revizuiască Green Deal în ansamblu”: dacă va fi cazul, va fi vorba de modificarea anumitor părți ale acestuia. Evident, este vorba de mișcări politice menite să obțină confirmarea unei noi Comisii conduse de Ursula von der Leyen, dar următoarele săptămâni nu vor fi oricum ușoare: politica germană vizează o coaliție între PPE și partidele de centru-stânga, dar doar câteva locuri sunt suficiente pentru ca majoritatea să se estompeze; o situație care l-ar putea determina pe președintele demisionar să ceară sprijinul Verzilor sau al vreunei formațiuni de dreapta.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top