Viteza maximă crește la 120 km/oră pe drumurile expres din România

Autostrada Sibiu-Sebeș

Proiectul de lege ce prevede creșterea vitezei maxime la 120 km/oră pentru drumurile expres a trecut de Parlament și merge pentru promulgare la președintele țării.

Un proiect de lege care prevede creșterea vitezei maxime de la 100 la 120 km/oră pe drumurile expres din România a trecut de votul Parlamentului. Actul normativ a fost inițiat de parlamentarii USR Cătălin Drulă și Marian Lazăr.

Măsura a fost luată cu argumentul că drumurile expres au fost proiectate cu posibilitatea adaptării acestora la profil de autostradă. Însă, în legislația rutieră din România nu se face diferența dintre drumurile expres și drumurile naționale europene.

120 km/oră viteză maximă pe drumurile expres

Autorii proiectului spun că în prezent se află în diferite etape de proiectare și executare drumuri expres ce vor asigura o circulație rutieră rapidă între diverse orașe din România. Cel mai aproape de finalizare este drumul expres Craiova – Pitești, al cărui prim lot de 18 kilometri va fi dat în utilizare săptămâna viitoare.

Proiectul de lege introduce și reglementări similare cu cele pentru circulația pe autostrăzi pentru drumurile expres: interzicerea circulației pietonilor, a vehiculelor cu gabarit sau masă depășită, interzicerea vehiculelor școală și interzicerea staționării pe banda de urgență sau pe acostament.

De asemenea, sunt interzise următoarele: circulația sau staționarea pe zona care separă sensurile de circulație, parcarea sau staționarea în afara locurilor special amenajate, manevrele de întoarcere, mersul înapoi și traversarea pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise.

În funcție de categoriile de vehicule, limitele de viteză vor fi următoarele în afara localităților:

  • 120 de km/oră pentru categoriile A și B;
  • 100 de km/oră pentru categoriile C, D și D1;
  • 85 de km/oră pentru categoriile A1, B1 și C1.

Via FloteAuto

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top