Vom avea metrou până la aeroport! Comisia Europeană a acceptat cererea de finanțare!

metrou_aeroport

Decembrie rămâne o lună istorică pentru transporturi în România! Cererea de finanțare pentru construirea magistralei de metrou M6, care leagă centrul Capitalei de  Aeroportul Henri Coandă, a fost aprobată de Comisia Europeană.

Valoarea Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a anunțat că aplicația rescrisă, depusă de Minister pentru a cere fonduri europene, a fost acceptată. Proiectul este evaluat la 1,391 de miliarde de euro.

Magistrala de metrou se va întinde pe o rută de 14,2 kilometri și va include 12 stații, începând cu Gara de Nord via 1 Mai și încheind cu terminalele Plecări și Sosiri ale aeroportului din Otopeni.

„Este un lucru foarte bun. Ajunşi în această etapă, lucrurile nu mai pot da înapoi. Avem finanţarea asigurată. Diferenţa de 300 de milioane de euro pentru realizarea integrală a magistralei de metrou va fi asigurată de BERD, care s-a oferit să facă această finanţare”, a declarat ministrul Transporturilor.

Procedura de expropriere pentru construirea magistralei, care cuprinde imobile din sectorul 1 și din Otopeni, a fost demarată în vara anului trecut. În octombrie, reprezentanți ai Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei (JICA) au sosit la București pentru o discuție cu cei din conducerea Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor Publice, dar și cu directorul general al Metrorex, Marin Aldea. JICA finanțează proiectul cu 330 de milioane de euro.

Durata de execuție a proiectului este de 4 ani, iar lucrările vor demara în primul trimestru al anului viitor Magistrala va avea capacitatea de a transporta 50.000 de călători pe oră. Legătura dintre aeroport și Arena Națională a fost condiție obligatorie a caietului de sarcini pentru organizarea unor meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal din 2020.

Adaugati comentariu