World Cup 2018- GRUPA B: Portugalia

Portugalia era a șasea favorită la Euro 2016, dar a izbutit marea surpriză și a luat trofeul. Și, să nu uităm, exceptându-l pe Ronaldo, echipa nu a beneficiat de mari staruri la nivel continental, și nici de cea mai bună garnitură din ultimele două decenii. În plus, a câștigat doar un singur joc în timp regulamentar, cu 4 mai puține decât cealaltă finalistă, Franța.

Portugalia

Fernando Santos a croit o echipă greu de bătut. Sub conducerea sa a cedat doar unul dintre ultimele 29 de jocuri oficiale. Sau două dacă punem la socoteală eșecul la lovituri de departajare, în fața lui Chile, din semifinalele Cupei Confederației de anul trecut.

Ronaldo a lipsit, accidentat, la acel 0-2 cu Elveția, din startul preliminariilor. A revenit însă și echipa sa a câștigat celelalte 9 jocuri. Andre Silva a marcat de 9 ori și a devenit soluția ofensivă, dar rămâne de văzut dacă va confirma la Mondiale după ce nu a reușit să o facă la Milan.

Lucrurile nu au mers bine nici pentru jucători din lotul care a câștigat Euro 2016. Eder, autorul golului victoriei în finală, și-a pierdut locul din pricina lipsei de formă. La fel a fost cazul lui Renato Sanches, în declin după ce a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului amintit. Adrien Silva a stat pe bară 4 luni după ce a ratat, pentru 14 secunde, deadline-ul de transfer la Leicester, iar Jose Fonte a avut probleme la West Ham și a început cu un 0-8 aventura de la Dalian Yifang, în China.

Așadar, Portugalia va merge în Rusia cu aceeași strategie cu care a abordat Euro: multă muncă, pragmatism și speranța că Ronaldo va produce magia. Punând la socoteală și palmaresul de la World Cup (o singură calificare în turul doi din 1966 încoace) se pare că nu-i așteaptă zile ușoare la acest turneu.

LECȚIA DIN CALIFICĂRI
Să nu mai rateze startul. Portugalia a pierdut primul joc din preliminarii, așa cum a făcut-o și în campania pentru Euro 2016, ori la Mondialul din 2014 (0-4 cu Germania). La ultimele Europene a trecut peste faptul că a terminat grupa pe 3, cu remize pe linie, dar acum ar trebui să evite repetarea situației. Ultima dată când Portugalia a câștigat primul joc la un turneu final a fost în 2008.

PUNCTE FORTE
Are în lot unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor. În plus, sub comanda lui Santos se bazează pe efortul colectiv și defensiva cvasi-impenetrabilă, calități atipice pentru naționala portugheză. Poate și pentru că jucătorii cheie din compartiment sunt extrem de experimentați: Fonte (34 de ani), Pepe (35), Bruno Alves (36).

PUNCTE SLABE
Sunt dependenți de Ronaldo și, cu excepția lui Bernardo Silva (debut la un turneu major după ce a ratat, accidentat, Euro 2016), nu au multă creativitate la mijloc. În plus, titular precum Andre Silva, Joao Mario sau Fonte vin după un sezon dificil la echipele de club.

CEL MAI PROBABIL SĂ…
Oscileze din punctul de vedere al prestațiilor.

CEL MAI PUȚIN PROBABIL SĂ…
Avem o altă stea în afara lui Ronaldo.

CE SPERĂ EI SĂ SE ÎNTÂMPLE…
Să reușească dubla Euro 2016- CM 2018, iar Ronaldo să fie de neatins de către Messi.

CE SE VA ÎNTÂMPLA…
Va termina după Spania în grupă și va ceda în optimi contra lui Uruguay, ori în fața Franței, în sferturi.

JUCĂTOR CHEIE: CRISTIANO RONALDO

Cristiano Ronaldo

 

Este golgeterul all-time și a reușit 15 goluri în cele 9 meciuri jucate în preliminarii. Probabil că se gândește la o întâlnire în premieră la Mondiale cu rivalul său Messi, dar aceasta ar putea avea loc doar în sferturi.

 

 

SELECȚIONER: FERNANDO SANTOS

Ronaldo va ține mereu capul de afiș, dar organizarea jocului pe care a adus-o Fernando Santos a fost crucială la Euro 2016. A făcut miracole după un debut, în 2014, cu eșec acasă contra Albaniei.

FORMAȚIE PROBABILĂ (1-4-4-2): Rui Patricio- Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro- Adrien Silva, Moutinho, W. Carvalho, Joao Mario- Andre Silva, Ronaldo.

PALMARES LA WORLD CUP

1930 Nu au participat
1934 Nu s-au calificat
1938 Nu s-au calificat
1950 Nu s-au calificat
1954 Nu s-au calificat
1958 Nu s-au calificat
1962 Nu s-au calificat
1966 Locul 3
1970 Nu s-au calificat
1974 Nu s-au calificat
1978 Nu s-au calificat
1982 Nu s-au calificat
1986 Grupe
1990 Nu s-au calificat
1994 Nu s-au calificat
1998 Nu s-au calificat
2002 Grupe
2006 Locul 4
2010 Optimi de finală
2014 Grupe

Adaugati comentariu