World Cup 2018- GRUPA B: Spania

Spania, sau La Roja cum i se mai spune, a pierdut un singur joc în preliminariile Euro 2016 și a fost neînvinsă în toate calificările pentru turneele majore din 1996 până în 2014 cu o singură excepție, cea din 2004. Mai exact, de la ultimul eșec în drumul către o ediție a World Cup au trecut 25 de ani!

Spania

În aceste condiții, ce concluzii să tragem după ce au adunat 28 de puncte din 30 posibile în drumul spre Rusia 2018? Mai cu seamă că exceptând faptul că au scăpat de blestemul italian, care i-a afectat la Euro 2016, restul de adversari (Albania, Israel, Macedonia și Liechtenstein) cu greu se pot încadra la categoria teste adevărate. Și, analiza este și mai greu de făcut după acel 3-3 în amicalul contra Rusiei, din noiembrie, care a relevat că problemele din 2014 nu au dispărut complet.

Totuși, să încercăm. Deși au ajuns la o vârstă înaintată, regii de la Euro 2008, precum Iniesta, David Silva sau Ramos, este de așteptat să facă parte din lot. Lucru valabil și pentru Jordi Alba, Gerard Pique sau Sergio Busquets. Acest grup de șase care au adunat peste 650 de selecții reprezintă mai bine de jumătate din “11”-le de start, astfel că pe două locuri există o concurență imensă, în care sunt implicați Isco, Koke, Thiago Alcantara, Asensio și Saul Niguez. Anticipăm că după un nou sezon bun la Bayern probabil că Thiago va evolua la mijloc, astfel că ecuația se reduce la numele celui care va evolua în zona central-stânga. Dar și aici, Isco, cu acel hat-trick reușit în amicalul cu Argentina (6-1) pare să aibă prim-planul.

Dilema rămâne în avanposturi. Diego Costa, și el aproape de 30 de ani, a așteptat până în ianuarie pentru a reveni pe gazon la Atletico. Dar a făcut-o cu stil și este în pole-position. Lăsat în afara lotului în martie, deși este golgeter în preliminarii, Morata spera ca Julen Lopetegui să-l ia în calcul pentru Rusia, dar nu a prins lotul.

LECȚIA DIN CALIFICĂRI
Să marcheze primii, așa cum au făcut-o mereu în preliminarii, pentru că au terminat cu o linie 9-1-0. Spania a jucat mereu mai bine când a fost în avantaj și și-a impus posesia. A simțit-o și Argentina lui Messi.

PUNCTE FORTE
A primit cele mai puține goluri în preliminariile europene (3). Are cel mai bun portar al lumii, pe Pique și iritantul Ramos, doi dintre cei mai buni fundași centrali ai planetei, plus un Alba care dă și aripi ofensivei.

PUNCTE SLABE
Vivacitate insuficientă. Exceptându-l pe Alba, nu are oameni care să spargă frontul, iar ultimele două turnee finale au relevat că nu au soluții atunci când nu-și pot impune jocul. În plus, au probleme de eficacitate. Faptul că au al doilea atac din preliminarii, după al Germaniei, se datorează în special acelui 8-0 cu Liechtenstein.

CEL MAI PROBABIL SĂ…
Se impună contra vecinilor, fie că vorbim despre cei de graniță, portughezii, ori despre cei de peste mare, marocanii. Și să o facă bazându-se pe deja cunoscutul joc elaborat.

CEL MAI PUȚIN PROBABIL SĂ…
Îl vedem pe selecționerul lor în dificultate la conferințele de presă. Lopetegui a comentat meciurile naționalei pentru televiziunea spaniolă și, în plus, fostul portar al lui Real și Barca știe totul despre fotbal, din teren și din afară.

CE SPERĂ EI SĂ SE ÎNTÂMPLE
Să câștige al doilea trofeu în ultimele trei ediții și, la modul ideal, să o facă fără a pierde de această dată primul joc.

CE SE VA ÎNTÂMPLA
Este mai probabil să se repete istoria din 2014 decât cea din 2010. Au o garnitură cu extrem de mult talent, dar nu suficient pentru a întoarce soarta meciului dacă este condusă în minutul 70.

JUCĂTOR CHEIE: SERGIO BUSQUETS

Jucătorul de 29 de ani este vital pentru sistemul de joc al naționalei. Nimeni nu reușește să dicteze tempoul precum mijlocașul Barcelonei. El este cel care controlează balonul sau îl pasează pentru a da libertate “creativilor” echipei. Cândva, Xavi a spus că “Busquets face totul”. Și s-a înșelat el vreodată?

 

SELECȚIONER: JULEN LOPETEGUI
Portarul devenit antrenor a fost artizanul dezvoltării footbalului juvenil spaniol timp de o decadă. Mizează pe puști și e gata să renunțe la starurile de care era dependent Vicente del Bosque.

Lopetegui

FORMAȚIE PROBABILĂ (1-4-3-3): De Gea- Odriozola, Ramos, Pique, Alba- Thiago, Busquets, Iniesta- Silva, Diego Costa, Isco.

PALMARES LA WORLD CUP

1930 Nu au participat
1934 Sferturi de finală
1938 Nu au participat
1950 Locul 4
1954 Nu s-au calificat
1958 Nu s-au calificat
1962 Grupe
1966 Grupe
1970 Nu s-au calificat
1974 Nu s-au calificat
1978 Grupe
1982 Turul 2
1986 Sferturi de finală
1990 Optimi de finală
1994 Sferturi de finală
1998 Grupe
2002 Sferturi de finală
2006 Optimi de finală
2010 Campioni mondiali
2014 Grupe

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top