World Cup 2018- GRUPA D: Argentina

Argentina poate să câștige în sfârșit o finală? Aceasta este marea întrebare care îi frământă pe fanii săi în timp ce îi urmăresc pe Lionel Messi, Gonzalo Higuain și Sergio Aguero marcând săptămânal gol după gol în Europa.

Această generație de individualități talentate a ajuns în trei finale în ultimii patru ani (Cupa Mondială 2014, Copa America 2015 și 2016). Dar le-a pierdut pe toate trei și nici măcar nu a marcat în vreuna din finale. Aceste rezultate dezamăgitoare care au venit de la jucători cu adevărat mari, obișnuiți să producă performanțe în Champions League, sugerează un blocaj mental la nivel de echipă națională.

Și aceste greșeli au părut să apară din nou în timpul calificărilor, de la dezamăgitoarea înfrângere cu 3-0 în fața Braziliei în noiembrie 2016 la egalul 1-1 acasă în fața Venezuelei 10 luni mai târziu (primul punct obținut de cea mai slabă echipă sud-americană care a jucat în Argentina). Schimbarea constantă de antrenori pare să se fi oprit odată cu venirea lui Jorge Sampaoli. Totuși, schimbările dese efectuate de fostul antrenor al lui Chile au făcut ca lucrurile să pară uneori și mai haotice: 43 de jucători și șase sisteme tactice în numai șapte luni nu au adus stabilitatea și liniștea necesare.

Să fim corecți, este un miracol că argentinienii au continuat să aibă rezultate în timpul celei mai mari crize din istoria federației argentiniene. Cu un număr de membri ai federației implicați în scandalul FIFA și fără un președinte de aproape doi ani, federația a fost aproape să dea faliment și să nu poată plăti antrenorii sau costurile de deplasare ale jucătorilor. Până și diplomaticul Messi declară : „Ce dezastru sunt oamenii din federația argentiniană“.

Opțiunile de atac sunt atât de bogate, încât Paulo Dybala nu este titular sigur. De la alegerea lui Claudio Tapia ca președinte în mai 2017, problemele administrative de la nivelul federației au fost rezolvate. Acum fotbalul este din nou în prim plan. Sampaoli a optat pentru evoluție în locul unei revoluții , ceea ce înseamnă că acesta se va baza pe vechea gardă în confruntarea decisivă din Rusia.

LECȚIA DIN CALIFICĂRI
Obișnuiți cu un stil. Argentina a avut trei selecționeri în calificări – la fel de mulți câți au avut între 1974 și 1994 – și fiecare a venit cu altă tactică, de la jocul de posesie al lui Gerardo Martino la jocul pe contraatac al lui Edgardo Bauza și acum pressingul agresiv al lui Jorge Sampaoli. Inevitabil, jucătorii nu s-au adaptat sistemului în continuă schimbare. Messi a salvat Argentina de la eliminare, marcând un hat-trick în meciul decisiv jucat contra Ecuadorului după ce aceștia deschiseseră scorul. Va reuși Messi să ducă Argentina în finală și să o câștige?

PUNCTE FORTE
Sunt atât de multe opțiuni pentru atac încât Mauro Icardi și Paulo Dybala, care ar fi titulari incontestabili pentru orice altă echipă națională, s-ar putea să nu fie selecționați. Totuși, doar Bolivia a marcat mai puține goluri în calificări decât cele 19 goluri ale argentinienilor în 18 meciuri.

PUNCTE SLABE
Golurile puține marcate și inconsistența în apărare. Nicolas Otamendi a devenit un jucător important, dar Javier Mascherano a îmbătrânit și nu are un înlocuitor pe măsură.

CEL MAI PROBABIL SĂ….
Cedeze în fața Germaniei, cum a făcut Argentina la ultimele trei turnee finale. Fanii și spectatorii au aflat că nu se pot întâlni cu campionii mondiali înainte de semifinală. Ca lucru pozitiv, Argentina deține un record în semifinalele jucate la Cupa Mondială, Copa America, Cupa Confederațiilor, cu 15 victorii din 16 meciuri jucate. Doar finalele au reprezentat o problemă.

CEL MAI PUȚIN PROBABIL SĂ…
Îl treacă pe Messi rezervă dacă lucrurile merg prost. Aceste momente sunt demult apuse.

CE SPERĂ EI SĂ SE ÎNTÂMPLE…
Simplu. Să câștige și să se retragă în glorie.

CE SE VA ÎNTÂMPLA…
Un start bun și o optime de finală ușoară i-ar putea transforma în pretendenți. Vor avea ei însă forța de a câștiga o finală?

JUCĂTOR CHEIE: LIONEL MESSI

MessiSe spune că a fost în vârful carierei în 2010 și 2014, dar, la 30 de ani și a patra Cupă Mondială, acum este momentul lui. Influența lui Messi asupra rezultatelor este decisivă. Acum este momentul să demonstreze celor care declară că nu poate fi numit cel mai mare jucător din toate timpurile dacă nu câștigă o Cupă Mondială.

 

SELECȚIONER: JORGE SAMPAOLI
Când Argentina l-a angajat anul trecut, Sampaoli a insistat pentru un contract până în 2022 – asta în cazul în care nu se califică pentru Cupa Mondială din Rusia. El a rotit jucătorii prea des și prea mult.

Sampaioli

FORMAȚIE PROBABILĂ (1-4-3-1-2): Caballero- Mercado, Fazio, Otamendi, Acuna- Biglia, Mascherano, Di Maria- Messi- Aguero, Higuain.

PALMARES LA WORLD CUP

1930 Finaliști
1934 Primul tur
1938 Nu au participat
1950 Nu au participat
1954 Nu au participat
1958 Grupe
1962 Grupe
1966 Sferturi de finală
1970 Nu s-au calificat
1974 Faza a doua
1978 Campioni mondiali
1982 Faza a doua
1986 Campioni mondiali
1990 Finaliști
1994 Optimi
1998 Sferturi de finală
2002 Grupe
2006 Sferturi de finală
2010 Sferturi de finală
2014 Finaliști

Adaugati comentariu