World Cup 2018- GRUPA G: Anglia

Campania Angliei de calificare la CM 2018 a avut un început de rău augur, selecționerul Sam Allardyce demisionând la 67 de zile după ce fusese numit. Plecarea sa ”amiabilă” după doar un meci disputat (1-0 cu Slovacia) a deschis calea unui proiect de suflet pentru conducerea federației, Gareth Southgate fiind instalat de urgență într-unul din cele mai fierbinți posturi de selecționer din lume.

Anglia

Nimeni nu se aștepta ca fostul selecționer al reprezentativei Under-21 a Angliei să facă pasul spre naționala mare atât de repede. Dar după mandatul scurt și totuși controversat al lui Allardyce era nevoie de o soluție facilă și fără riscuri. Spre liniștirea federalilor, Southgate a evitat criza: echipa a avut un parcurs constant și cea mai bună apărare din preliminarii, cu doar 3 goluri primite în 10 meciuri.

Pentru turneul final, așteptările din partea naționalei Angliei sunt mai mici ca altădată. Deși o eliminare înainte de sferturile de finală ar fi catalogată ca un eșec (Anglia va întâlni cel mai probabil Columbia sau Senegal în optimi), calificarea în semifinale ar fi o realizare la limita miracolului.

Totuși, cum majoritatea jucătorilor sunt antrenați la echipa de club de Pep Guardiola, Jurgen Klopp sau Mauricio Pochettino, naționala Angliei ar trebui să beneficieze de un plus la capitolul tactică. De asemenea, se așteaptă prestații bune de la jucători precum Raheem Sterling, Alex Oxlade-Chamberlain și Dele Alli, revelații ale acestui sezon de Champions League.

Southgate a arătat în preliminariile World Cup că nu se teme să experimenteze. Cheia va fi formarea unui unsprezece care să scoată maximum din starurile echipei, în general jucători de atac, fără a expune apărarea. Dacă va reuși acest lucru, Anglia ar putea avea un parcurs lung la acest turneu.

LECȚIA DIN CALIFICĂRI
Ei bine, există o lecție după amicalele recente: Kyle Walker poate juca acum și în centrul apărării. Cine ar fi știut?

PUNCTE FORTE
Deși 18 goluri în 10 meciuri nu reprezintă un parcurs sclipitor, mai ales că adversarii din grupă s-au numit Lituania, Malta, Scoția, Slovenia și Slovacia, Southgate are câteva opțiuni foarte bune în atac. Kane și Sterling sunt printre cei mai buni atacanți din Europa, Marcus Rashford și Jamie Vardy au ritmul și viclenia necesare pentru a chinui orice echipă, iar Jesse Lingard s-a obișnuit să marcheze atunci când contează mai mult.

PUNCTE SLABE
În ciuda recordului de goluri primite în preliminarii (datorat și adversarilor mediocri), în apărare se simte o lipsă reală de experiență la nivel înalt, mai ales că ”veteranii” Joe Hart și Gary Cahill par a fi tot mai departe de primul unsprezece.

CEL MAI PROBABIL SĂ…
Fie eliminată la lovituri de la 11 metri, mai ales că alte națiuni cu ”tradiție” la acest capitol, precum Italia și Olanda, nu s-au calificat la CM.

CEL MAI PUȚIN PROBABIL SĂ…
Evite să fie luați de val după primele două meciuri. Dacă Anglia nu va scoate 6 puncte din întâlnirile cu Tunisia și Panama, presa va transforma capul selecționerului într-o legumă. Iar dacă vor câștiga ambele meciuri, aceleași publicații vor planifica petreceri în stradă pentru mijlocul lui iulie.

CE SPERĂ EI SĂ SE ÎNTÂMPLE
Să câștige Grupa G la golaveraj și să treacă la limită de Columbia sau Senegal în optimi. Apoi se întrevede un sfert de finală cu Brazilia, unde orice se poate întâmpla.

CE SE VA ÎNTÂMPLA
Va termina pe doi la golaveraj și va trece la limită de Columbia sau Senegal în optimi, pentru un duel cu Germania. Aici se poate întâmpla orice… iar Anglia va fi eliminată.

JUCĂTOR CHEIE: Harry Kane

Kane

 

Atacantul lui Tottenham a marcat la doar 79 de secunde de la debutul în națională, dar cariera sa internațională nu a avut un start fulminant, Euro 2016 fiind un turneu frustrant. În 2017 a înscris însă 7 goluri în 6 meciuri la națională, și-a depășit media de un gol la două meciuri și acum arată și se simte tot mai mult ca talismanul Angliei pentru turneul final.

 

SELECȚIONER: Gareth Southgate
Cu 57 de meciuri în națională, fostul fundaș este renumit mai ales pentru ratarea unei lovituri de departajare la Euro 96, când Anglia a fost eliminată la ea acasă de Germania, în semifinale. Probabil că ar fi foarte mulțumit cu o nouă eliminare în semifinale în acest an.

Southgate

ECHIPA PROBABILĂ (1-3-5-1-1): Pickford- Walker, Stones, Maguire- Trippier, Dier, Alli, Henderson, Rose- Sterling- Kane.

PALMARES LA WORLD CUP

1930 Nu au participat
1934 Nu au participat
1938 Nu au participat
1950 Grupe
1954 Sferturi de finală
1958 Grupe
1962 Sferturi de finală
1966 Campioni mondiali
1970 Sferturi de finală
1974 Nu s-au calificat
1978 Nu s-au calificat
1982 Grupă semifinale
1986 Sferturi de finală
1990 Locul 4
1994 Nu s-au calificat
1998 Optimi de finală
2002 Sferturi de finală
2006 Sferturi de finală
2010 Optimi de finală
2014 Grupe

Adaugati comentariu