World Cup 2018- Meciul 54: Belgia-Japonia 3-2

Belgia-Japonia

Belgia-Japonia a fost la un pas să ne ofere încă o surpriză. Martinez, antrenorul belgienilor, a mutat însă inspirat și de la 0-2 s-a făcut 3-2 în favoarea favoritei, iar acum ne așteaptă încă un meci de foc în sferturi, Brazilia-Belgia.

Japonia ne-a arătat că știe fotbal. Are jucători care au abilități tehnice, iar din punctul de vedere al strategiei are toate reperele pentru a pune probleme. Și cum Belgia n-a forțat în prima parte, de parcă știa că la un moment dat lucrurile se vor așeza pe făgașul normal, cel mai incisiv om al europenilor a fost Kompany. Sigur, a avut și Lukaku o ocazie, dar, una peste alta, după 45 de minute belgienii nu arătaseră valoarea pe care le-o oferea calculul hârtiei.

După pauză lucrurile au părut chiar mai dramatice. Fiecare colț lung al porții lui Courtois a fost mângâiat de minge și tabela arăta în minutul 52 un neverosimil 0-2. Iar niponii făceau pressing și nu au renunțat la raidurile care aminteau de atacurile aeriene care le dădeau fiori marinarilor de pe portavioanele din Pacific. Și a mutat Martinez. Fellaini și Chadli în locul mâinilor moarte Mertens și Carrasco. Vertonghen a inventat un „lob” cu capul, Fellaini ne-a arătat numărul de pe tricou după ce a marcat, prin același procedeu, dominând în stil englezesc careul. Și era 2-2.

Ulteriori, fiecare echipă a încercat să încline definitiv balanța. Și, exact când ne pregăteam de prelungiri, după ce ambii portari scuipaseră-n sân și priviseră spre cer pentru a mulțumi Divinității că i-a protejat, un contraatac școală care a durat cu puțin peste 9 secunde a făcut diferența. Cine credeți că l-a finalizat? Chadli. Era 3-2, o răsturnare de scor cum n-am mai văzut la Mondiale din 1970, de la RFG-Anglia, dacă punem la socoteală și prelungirile, sau, cu patru ani înainte, dacă vorbim despre timpul regulamentar. În 1966, Portugalia lui Eusebio reușea această performanță împotriva Coreei de Nord. Conduși cu 0-3, lusitanii au revenit magistral și s-au impus cu 5-3, calificându-se în semifinale. Eusebio a reușit patru goluri în acel meci!

Momentul cheie

Ați spune că vreunul dintre goluri. Ei bine, eu merg pe momentul (minutul 65) în care antrenorul belgian a făcut acele mutări care au schimbat nu doar fața jocului, ci și soarta întâlnirii.

Golurile

48: Vertonghen îl tatonează pe Haraguchi, iar niponul îi taxează indecizia cu un  șut la colțul lung care-l lasă fără replică pe Courtois: 0-1.

52:Belgienii resimt șocul și Inui majorează diferența cu un „trasor” din afara careului: 0-2.

69: Vertonghen se revașează și trimite cu capul, cu boltă, peste portarul nipon: 1-2.

74: Fellaini se înalță și reia cu capul, de peste doi apărători, centrarea lui Hazard: 2-2.

94: Contraatac școală, Meunier centrează, Lukaku sare peste balon și-l lasă singur cu poarta goală pe Chadli, iar acesta nu greșește: 3-2.

Formații

Belgia: Courtois – Vermaelen, Kompany, Alderweireld – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco (65 Chadli) – Mertens (65 Fellaini), E. Hazard – Lukaku. Selecționer: Roberto Martinez

Japonia: Kawashima – Sakai, Shoji, Yoshida, Nagatomo – Shibasaki (81 Yamaguchi), Hasebe – Inui, Kagawa, Haraguchi (81 Honda) – Osako. Selecționer: Akira Nishino

 

Adaugati comentariu