World Cup 2018- Meciul 64: Franța-Croația 4-2

Franța-Croația

Franța-Croația ne-a oferit numele noii campioane mondiale. Iar aceasta este Franța, care obține al doilea titlu suprem la fix 20 de ani de la ultima performanță de acest gen.

Croații avau în față o performanță istorică. Chiar dacă au izbutit să pună calificări pe bandă rulantă, iar acum 20 de ani, o altă generație de legendă a croaților urca pe podiumul mondial, este limpede că erau în fața celui mai important meci din istorie. Pentru că, nu-i așa?, o finală de World Cup nu-i tocmai ușor de atins. Lucru pe care-l știu și națiuni precum Anglia, ba chiar și Germania, Brazilia, Argentina, darămite una mică precum cea croată.

Nu-i astfel o surpriză faptul că tocmai croații au fost cei cu inițiativă. Francezii, așa cum au făcut-o de-a lungul turneului, au stat la cutie. Până și tripleta Mbappe, Giroud, Griezmann este poziționată la 40 de metri de poarta lui Lloris și fiecare dintre cei amintiți “coboară” spre propriul careu atunci când simt pericolul.

Sigur, atunci când au ocazia, verticalizează. O fac în minutul 18, Pitana acordă ușor lovitura libera. Bate Griezmann, este și ofsaid, și împingere a lui Pogba asupra lui Mandzukici, cel care deviază balonul în proprie poartă. Vom avea VAR? Nu, pentru că așa cum ne-am obișnuit la acest turneu, arbitrul este cel care decide dacă dorește sprijinul sistemului video. Și este 1-0.

Cine deschide scorul în finală ia titlul, spune statistica. Croații vor să demonteze mitul, iar ei s-au calificat până în ultimul act fiind conduși de fiecare dată în meciurile eliminatorii. Perisici face 1-1, după doar 10 minute, și est-europenii au revenit în joc. Apoi, îngerul devine demon. Corner, sare la cap, mingea îl lovește în mână, acum Pitana cere VAR și acordă penalty. Gol Griezmann, și iar se aude vocea statisticii: dacă marchează Antoine, Franța nu pierde.

După pauză Croația presează, dar tot Franța dă lovitura. Fază confuză, cu respingeri, după o cursă a lui Mbappe, Pogba șutează în blocaj cu dreptul, reprimește și trimite mingea, cu stângul, lăsându-l pe Subasici fără replică. Precum în jocul cu Argentina, “cocoșii” speculează avantajul psihologic și se desprind, Mbappe fiind cel care marchează. Mandzukici profită apoi de o eroare a lui Lloris, dar este doar o reușită pentru statistică. Franța este campioană mondială!

Momentul cheie

Golul de 3-1 poate reprezenta un candidat serios. Dar dacă nu aveam modul în care Pitana s-a comportat în minutul 18, într-un moment în care croații conduceau ostilitățile, poate spune cineva că nu croații deschideau scorul și nu puteam avea o altă soartă a partidei?

Golurile

18: Mandzukici, împins, deviază în proprie poartă o minge centrată de Griezmann: 1-0.

28: Perisici egalează, mingea trimisă de el fiind deviată și de Varane: 1-1.

38: Griezmann transformă un penalty pentru un henț al lui Perisici: 2-1.

59: Pogba șutează sec, de la marginea careului, și-l prinde pe picior greșit pe Subasici: 3-1.

65: Și Mbappe îl lasă fără replică pe portarul croat, tot cu un șut de la distanță: 4-1.

69: Mandzukici profită de eroarea lui Lloris și reduce din handicap: 4-2.

Formații

Franța: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté (55 Nzonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73 Tolisso) – Giroud (81 Fekir). Selecționer: Didier Deschamps

Croatia: Subašici – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinici (82 Pjaca) – Brozovici – Rebici (71 Kramarici), Modrici, Rakitici, Perišici – Mandžukici. Selecționer: Zlatko Dalic

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top