World Cup 2018- ORAȘELE: Rostov-pe-Don

Rostov-pe-Don

Rostov-pe-Don este centrul administrativ al regiunii Rostov și al Districtului federal Sudic al Federației Ruse. Orașul se află așezat pe râul Don, la numai 56 km de Marea Azov.

  • Fondat: 1749
  • Populația: 1,1 milioane
  • Distanța față de Moscova: 1109 km

Gura de vărsare a râului Don a avut o mare importanță culturală și comercială încă din antichitate. Pe aceste locuri grecii au fondat o colonie – Tanais, genovezii au ridicat fortul Tana, iar Imperiul Otoman au transformat-o în fortăreața Azov.

Orașul Rostov-pe-Don a fost înființat în 1749, când a fost construit un punct vamal pe Don. În scurtă vreme a fost construită și o fortăreață. Numele orșului a fost dat în cinstea sfântului Dimitrie al Rostovului, un episcop sanctificat de scurtă vreme, originar din orașul Rostov Veliki. Odată cu decăderea Azovului, alături de noua fortreață s-a dezvoltat o așezare de comercianți, care a devenit cea mai importantă în regiune. În 1796, această așezare a fost ridicată la rang de oraș și a fost redenumit Rostov-pe-Don, pentru a-l deosebi de omonimul său.

Rostov-pe-Don este un port fluvial important atât pentru traficul de pasageri, cât și pentru cel de mărfuri. Datorită poziției geografice prielnice, orașul a crescut rapid. Fiind cel mai puternic industrializat oraș din sudul Rusiei, a fost mărul discordiei între albii și roșii în timpul războiului civil. Din 1928, administrația regiunii a fost mutată din vechiul centru căzăcesc Novocerkassk la Rostov-pe-Don, ceea ce a dus și la eclipsarea orașului armenesc Nahicevan-pe-Don.

Rostov-pe-Don

În timpul regimului sovietic, bolșevicii au demolat două dintre cele mai importante monumente ale orașului: Catedrala Sfântul Alexandru Nevski (1908) și Catedrala Sfântul Gheorghe din Nahicevan (1783-1807). Cea mai mare parte a orașului a fost transformată în ruine de forțele germane care au ocupat zona de mai multe ori în secolul al XX-lea, în 1918, 1941 și 1942. În zilele noastre, monumentul cel mai important al orașului este uriașa Catedrală a Nașterii Maicii Domnului (1860-87), proiectată de arhitectul Konstantin Thon.

Rostov-pe-Don

Orașul a avut parte de o dezvoltare economică într-un ritm accelrerat în ultimii ani, ca urmare a creșterii economice naționale a Rusiei. Numeroase companii noi și-au stabilit sediul în oraș, venitul mediu al locuitorilor a crescut, iar Rostov-pe-Don s-a transformat dintr-o localitate aflată în stagnare după prăbușirea comunismului și dezintegrarea Uniunii Sovietice, într-un centru modern industrial și tehnologic.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top