World Cup 2018- ORAȘELE: Volgograd

Volgograd, oraș care între 1925 și 1961 a purtat numele de Stalingrad, este situat pe malul drept (vestic) al râului Volga.

  • Fondat: 1589
  • Populația: 1,1 milioane
  • Distanța față de Moscova: 941 km

Fundațiile orașului Volgograd au fost puse odată cu piatra de temelie a cetății Țarițîn la confluența râurilor Țarița și Volga. Fortăreața, care și-a luat numele de la numele tătăresc al râului Sary Su (râul galben), a fost construită pentru apărarea graniței sudice a Imperiului Țarist și a devenit un centru al negustorilor. A fost de două ori cucerit de cazacii răsculați, în timpul răscoalelor conduse de Stenka Razin (1670) și Emelian Pugaciov (1774). Țarițîn a devenit un important port fluvial și centru comercial în secolul al XIX-lea.

Volgograd

Orașul a fost scena unor lupte foarte grele în timpul Războiului Civil din Rusia. Forțele bolșevice „roșii” care apărau orașul, aflate sub conducerea lui I. V. Stalin, Kliment Voroșilov și Semion Budionnîi, au fost înfrânte de „albii” conduși de Anton Ivanovici Denikin, care au controlat orașul până în 1919. După recucerirea lui de către bolșevici, Țarițin a fost denumit Stalingrad („Orașul Stalin”) în 1925.

În timpul lui Stalin, orașul a suferit un proces amplu de industrializare și de dezvoltare ca nod de transport feroviar și fluvial. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (Marele Război pentru Apărarea Patriei), orașul s-a aflat în centrul celei mai sângeroase bătălii din timpul conflagrației mondiale: bătălia de la Stalingrad.

Volgograd

Această bătălie a devenit punctul de cotitută a întregului război mondial pe Frontul de Răsărit. Luptele de la porțile orașului au durat de pe 21 august 1942 până pe 2 februarie 1943. Se estimează că au căzut în luptă aproximativ 450.000 de soldați ai Axei și aproximativ 650.000 soldați sovietici. Pentru eroismul arătat de apărătorii militari și civili în timpul luptelor, Stalingradul a fost decorat, în 1945, cu titlul Oraș Erou , iar regele George al VI-lea al Regatului Unit a oferit Stalingradului o sabie împodobită cu pietre prețioase, în semn de apreciere a bravurii cetățenilor săi.

În 1961, orașul a fost rebotezat Volgograd („Orașul Volga”), ca parte a programului lui Nikita Hrușciov de destalinizare. Această schimbare a fost foarte controversată, dat fiind renumele internațional câștigat de oraș în timpul războiului. În 1985, când în fruntea statului sovietic era Constantin Cernenko, au existat propuneri pentru revenirea la numele Stalingrad. Deși populația a sprijinit tot timpul o asemenea revenire, guvernul Rusiei nu a luat încă nici o hotărâre în acest sens.

Volgograd

Volgogradul este în zilele noastre un important centru industrial. Aici funcționează șantiere navale, rafinării de petrol, oțelării și fabrici de aluminiu, uzine producătoare de mașini unelte și constructoare de autovehicule și fabrici ale industriei chimice. În nordul orașului funcționează o importantă hidrocentrală.

Adaugati comentariu