Zgomot excesiv de la alternator – cauze electrice și mecanice

Alternator – un generator de curent alternativ care este utilizat pentru a schimba energia mecanică în curent alternativ. Curentul este generat în bobinajele statice ale statorului de către câmpul magnetic rotativ al rotorului.

Datorită unui redresor încorporat, alternatorul încarcă bateria. Așadar, îl putem numi și o sursă de energie electrică pentru autovehicule. În cazul autovehiculelor, numărul de echipamente instalate este în continuă creștere, iar consecința este o creștere a energiei electrice consumate furnizate de alternator. Alternatoarele actuale sunt controlate de semnale digitale, motiv pentru care controlul calității acestora necesită utilizarea celor mai moderne mașini.
La dezasamblarea alternatorului în componentele sale, se pot distinge, printre altele, fulie, rulmenții, rotor, regulator de tensiune.

alternator

Putem distinge între mai multe defecțiuni electrice și mecanice, unde simptomul va fi, printre altele, un zgomot excesiv.

Zgomot alternator – cauze electrice:

• Scurt circuit bobinaj de stator,
• Deteriorarea (scurtcircuitul diodei/diodelor) punții redresoare.

În acest caz, este necesar să se demonteze alternatorul, să se evalueze și să se înlocuiască componentele deteriorate.

Cauze mecanice:

• Avaria roţii motrice. În acest caz, roata și cureaua trapezoidală trebuie înlocuite,
• Rulment defect (rulmentul rotorului/ambele carcase ale alternatorului, față și spate). Odată ce această deteriorare a fost diagnosticată, setul de rulmenți trebuie înlocuit,
• Axa rotorului este strâmbă sau prezintă alte deteriorări, ceea ce face necesară înlocuirea rotorului.

Pentru a evalua defecțiunea sau pentru a înlocui componentele deteriorate, va fi necesar să se demonteze alternatorul.
Vă recomandăm întotdeauna să apelați la un specialist sau la unelte profesionale. Haideți să ascultăm ce „ne spune” mașina noastră. Dacă suntem vigilenți, putem detecta multe defecțiuni mai devreme și putem evita reparațiile costisitoare.
Mai multe informații despre alternatoare și demaroare pot fi găsite AICI

Adaugati comentariu