Ziua Frantei: Ce mașină a ales președintele Macron

Astăzi este 14 iulie, Ziua Frantei. Pentru parada de Ziua Bastilliei sau Ziua Independenței, așa cum mai este denumită sărbătoarea națională franceză, președintele Emanuel Macron a ales un automobil inedit.

Însoțit de soția sa, președintele Franței a fost condus pe Champs Elysee nu într-o limuzină tradițională, ci în SUV-ul cu șapte locuri Peugeot 5008, adaptat special pentru această ocazie, aniversarea a nu mai puțin de 228 de ani de la căderea Bastilliei și a monarhiei franceze.

Peugeot descrie mașina prezidențială drept un SUV 5008 unic, modificat pentru a îndeplini toate cerințele de securitate impuse de intrarea mașinii în flota prezidențială. Fără detalii despre schimbările precise, putem doar specula că exemplarul Peugeot 5008 de culoare albastră a primit un blindaj tipic limuzinelor de protocol, alături de un sistem de filtrare a aerului și de unul de comunicații extrem de complex.

Ca și 3008, noul 5008 este construit pe platforma modulară EMP2 a grupului PSA Peugeot-Citroen, aceeași arhitectură care stă și la baza lui 308. Noul 5008 măsoară 4,64 m lungime, cu 16,5 cm mai mult decât 3008, oferind opțional până la șapte locuri.

Motorizarea entry-level este reprezentată de unitatea turbo PureTech de 1,2 litri și 130 CP, disponibilă cu o transmisie manuală sau cu una automată, ambele cu șase trepte. Modelul de top va fi versiunea de 165 CP a aceluiași motor, oferită doar cu cutie automată.

Cel mai mic diesel va fi cel de 1,6 litri și 100 CP, din gama BlueHDI, cuplat la o cutie manuală cu cinci rapoarte. Pentru cei care doresc mai multă putere, Peugeot oferă varianta de 120 CP, cu transmisie manuală sau automată (6 trepte). La vârful gamei regăsim dieselul de 2 litri, în două trepte de putere: 150 și 180 CP.

5008-president

Adaugati comentariu