1 din 3 mașini vândute în Norvegia e electrică

electrică Norvegia

Norvegia rămâne lider în vânzările de mașini electrice din Europa.  Aproape o tremie dintre mașinile noi vândute în statul scandinav în 2018 au fost cu propulsie electrică.

Nu mai puțin de 31,2% dintre mașinile vândute în Norvegia în 2018 sunt electrice, arată statisticile Federației Drumurilor din Norvegia, citată de Reuters. În ceea ce privește vehiculele cu sisteme de propulsie electrificate, cifrele ajung la 49,1%.

46.092 de mașini electrice s-au vândut în Norvegia în 2018, în timp ce vânzările de automobile cu propulsie diesel au scăzut cu 28%, iar cele cu motoare pe benzină cu 17%. Și hibridele au pierdut teren, înregistrând o scădere de 20%.

În fruntea preferințelor norvegienilor se află Nissan Leaf, aflat la cea de-a doua generație. Leaf este urmat de Volkswagen e-Golf, BMW i3, Tesla Model X și Mitsbishii Outlander PHEV. Tesla a bifat un 2018 foarte bun, cu 8.623 de mașini livrate, după ce în 2017, se înregistraseră doar 161 de livrări.

Guvernul norvegian are planuri de a reduce la zero vehiculele cu motoare convenționale până în 2025, în vederea reducerii poluării și emisiilor de dioxid de carbon. Autoritățile îi ajută pe deținătorii de mașini cu emisii zero. Le asigură beneficia cum ar fi scutirea de taxe, parcări gratuite și puncte de încărcare fără costuri.

Norvegia este țara în care BMW a deschis deja lista pentru primul său SUV electric iX3, deși încă nu a prezentat versiunea de serie, ci doar conceptul. Anul acesta, Norvegia a raportat 30.000 de pre-comenzi pentru mașini electrice, Tesla Model 3 și Audi E-Tron aflându-se în top.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top