60 de ani de MINI. Cum arată primele modele din istoria brand-ului?

MINI 60 de ani (4)

Este ziua în care Mini aniversează 60 de ani. Pe 26 august 1959, British Motor Corporation prezenta Morris Mini-Minor şi Austin Seven. Erau două mașini cu patru locuri, aproape identice, care aveau să fie primul capitol din istoria brand-ului.

Designerul Alex Issigonis avea o misiune extrem de grea. Trebuia să construiască o mașină mică, dar cu un spațiu interior generos, foarte dinamică, economică și accesibilă. Zis și făcut. Istoria s-a repetat în 2001, la renașterea brand-ului, astfel că modelele din gama casei britanice – MiniI Hatch cu trei și cinci uși, Cabrio, Clubman și Countryman, dar și noul model electric, reflectă valorile de acum șase decenii.

MINI 60 de ani (11)

Doar 3.05 metri în lungime măsura Mini de acum 60 de ani și costa 496 de lire sterline. Era mașina perfectă pentru orașele aglomerate și bugetele reduse.

John Cooper, prieten al designerului Alex Issigonis, și-a pus și el amprenta. A văzut un potential sportiv în mașina de oraș și a creat una mai atletică. Avea un motor de un litru care dezvolta 55 de cai putere. În 1961, și-a făcut apariția versiunea cu motor de 1.071 cmc și 70 de cai putere. Versiunea S avea să obțină trei victorii în cel mai disputat raliu al vremii, cel de la Monte Carlo.

MINI 60 de ani (1)

În aprilie 1968, Niki Lauda participa la prima sa cursă de coastă la volanul unui Mini, cu care a obţinut locul secund. Două săptămâni mai târziu, Lauda avea să urce pe prima treaptă a podiumului. Pe lista de campioni din Formula 1 care au urcat la volanul unui MIini au fost și Graham Hill, Jackie Stewart, John Surtees, Jochen Rindt şi James Hunt.

În 1991, un ultim model clasic și-a făcut apariția în gamă. A fost singurul Mini care nu provenea din Marea Britanie, ci din Germania: un dealer Mini dedicat a eliminat acoperişul de pe Mini clasic, transformând maşina într-o decapotabilă. Rover Group, proprietarul mărcii Mini la acea vreme, a decis să cumpere instrumentele de construcţie şi echipamentul de producţie pentru Mini Cabriolet.

MINI 60 de ani (7)

Mini cel clasic a ajuns la capăt de drum în anul 2000. Peste 5,3 milioane de unităț fuseseră vândute, cifre care îl făceau cel mai de succes model compact din lume.

BMW a preluat Rover Group în 1994. În anul 2000, la Salonul Auto de la Berlin, iar micuțul automobilI primea o nouă abordare. Mini Cooper cu 115 cai putere și Mini One cu 90 de cai putere erau, în mare parte, creația lui Heinrich Petra, un inginer român care a supervizat relansarea brand-ului și dezvoltarea unui nou motor.

În 2019, Mini se reinventează. Își face apariția și ca model electric, cu denumirea SE, cu promisiunea de a păstravalorile mărcii, venind ca primul automobile de clasă mică premium cu emisii zero.

Adaugati comentariu