Acesta este Lexus GX, model 2024

Lexus GX 2024 autoexpert.ro

După 14 ani, Lexus prezintă o nouă generație a SUV-ului GX. Dar, atenție, nu mai e ”Sport Utility Vehicle”. A devenit ”Sophisticated Utility Vehicle”!

A fost nevoie de 14 ani și două facelifturi, pentru a ajunge aici. A treia generație a lui GX, model 2024, a fost prezentată oficial. Iar stilul retro, rectangular, dur pe care îl abordează, entuziasmează.

Designerii au urmărit obținerea unui aspect care să pară ”tăiat dintr-un bloc solid de metal”. Consola față este mai scurtă, crescând astfel unghiul de atac. Grila și farurile au fost poziționate cât mai sus, pentru a nu fi lovite în regim off-road. La fel, și conductele radiatoarelor. Stopurile sunt plasate sus, pentru a fi ușor de observat. Per total, montanții parbrizului sunt retrași, linia mediană coborâtă, iar aripile – evazate.

Lexus off-roader 2024 autoexpert.ro

Noul GX – off-roader cu accente de lux

La baza noii generații stă platforma TNGA-F, comună cu a modelelor Land Cruiser, Tundra, Tacoma, Sequoia și LX. Lungimea, lățimea și ampatamentul au crescut, iar cele trei rânduri de locuri au fost păstrate (opțional). Doar înălțimea este mai mică decât a actualei generații.

Lexus off-roader 2024 autoexpert.ro

Cea mai mare schimbare se regăsește sub capotă. Motorul V8 atmosferic, de 4,6 l, moare. Îi ia locul un V6 twin-turbo, de 3,4 l. Dezvoltă 354 CP, cu 58 peste actualul V8. Și cuplul crește cu aproape 50%, de la 438 la 650 Nm. Astfel, noul GX poate tracta până la 3500 kg. Asta ar echivala cu o barcă pentru 13 pasageri, de exemplu. Transmisia automată are 10 trepte, față de 6 la actuala generație.

Lexus off-roader 2024 autoexpert.ro

GX rămâne un off-roader pur, dar face pași importanți și spre șosea. Adică vine cu șasiu separat, de tip ”scară”, dar suspensia este independentă pe ambele punți, cu brațe duble pe față și prindere multi-link pe spate. Amortizoarele pot fi inclusiv adaptive, cu control electronic.

Vezi pe Flote AutoLexus RX zboară și se face praf 💡

 

Standard, tracțiunea este integrală, cu diferențial central Torsen blocabil și reductor de turație. Modelele speciale primesc inclusiv diferențial blocabil electronic pe spate. Pe față nu există diferențial blocabil, ca la Tacoma TRD Pro. Referitor la unghiurile de trecere, la versiunile mai capabile (Overtrail și Overtrail+) aceastea sunt 26/24/22 grade (atac/ventral/degajare).

Citește pe Auto ExpertIată un GX… special! 💡

 

Interiorul este asemănător cu al Toyotei Sequoia. Ecranul central tactil are 14 inchi, iar instrumentarul digital – 12,3. Sunetul de top vine dintr-o instalație Mark & Levinson cu 21 de difuzoare. Apple CarPlay și Android Auto wireless sunt standard. Interiorul poate fi configurat cu banchetă pe rândul 2, sau cu scaune separate. Astfel, poate avea 6 sau 7 locuri.

Modelul va fi disponibil inclusiv în Europa de Est, începând de anul viitor.

via Lexus

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Porsche Track Experience 2023 AutoExpert.ro

Porsche Track Experience 2023

Din când în când, mai particip la câte un eveniment care să-mi ofere o imagine clară, completă asupra industriei auto trecute, actuale

Scroll to Top