ACM City One – baterii detașabile, preț de pornire 10.000 de euro

ACM City One autoexpert.ro

ACM City One este un vehicul electric neobișnuit. În primul rând, neobișnuit de ieftin, pentru că ținta este de 10-15.000 de euro, în funcție de versiune. Apoi, neobișnuit de inteligent, pentru că bateriile pot fi scoase manual și încărcate. Îl vom întâlni la IAA 2021, săptămâna viitoare.

Ciudat, nu vorbim despre o companie chinezească. ACM este un startup german, hotărât să scape de cele mai importante probleme ale mașinilor electrice. Rețeaua de încărcare subdimensionată și prețul mare nu-i vor pune bețe-n roate modelului ACM City One. Acesta va utiliza baterii amovibile, care vor putea fi scoase și încărcate acasă. Este un aspect important, pentru că mulți dintre noi stăm la bloc și e simplu să încărcăm la priza din apartament peste noapte.

Microcar electric autoexpert.ro

Estimările celor de la McKinsey&Co prevăd că, în 2050, numai 10-15% dintre utilizatorii privați vor deține o sursă de încărcare rapidă. De aceea, încărcarea la sursele de curent alternativ de acasă devine imperativă. City One are baterii plug and play, de forma unor serviete, care se schimbă în 3 minute. Astfel, dacă ai o flotă de astfel de microcaruri, poți cumpăra baterii extra pe care să le încarci separat.

ACM City One: consum și autonomie

Patru astfel de ”serviete” intră sub podeaua portbagajului. Fiecare dintre ele are 2,5 kWh și cântărește 10,5 kg. Tensiunea de funcționare este de 48 V, adică ceva mai mare decât la o trotinetă e-TWOW (36 V). Consumul de curent este estimat la sub 10 kWh/100 km. Nemții dau drept autonomie 240 km, deși, un calcul simplu ne indică puțin peste 100 km. Probabil că versiunile de 15.000 de euro au mai multe baterii. Rămâne să ne edificăm la Munchen, săptămâna viitoare.

Buburuza măsoară 3,6 m lungime, deci e mai scurtă decât Dacia Spring cu 13 cm. Cu toate astea, poate transporta 5 persoane. Ținta principală este zona de flote auto. Astfel, ACM va oferi versiuni pentru ride-hailing, taxi, ride-sharing, delivery și logistică. De exemplu, dacă renunți la locurile din spate, poți încărca în spațiul rămas… un europalet! Secretul spațiului interior constă în forma de cub, care maximizează spațiul. În versiune cargo, volumul de încărcare ajunge la 1450 l.

City One va fi produs într-o țară din Asia în 2023.

via acm

 

Adaugati comentariu