Alianță surprinzătoare. Ce partener și-a ales FCA după negocierile eșuate cu Grupul Renault?

fuziune Renault FCA

Două concerne auto uriașe și-ar putea uni forțele. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s-a reorientat după eșecul înregistrat în negocierile cu Grupul Renault. Astfel, noul partener FCA ar putea fi PSA.

Intențiile de colaborare au fost confirmate oficial de cele două grupuri. Dacă FCA și PSA bat palma, acestea vor crea unul dintre cele mai mari conglomerate din industria auto globală. Nu este clar încă, dacă este vorba despre o alianță sau despre o fuziune.

PSA a anunțat, într-un scurt comunicat: “Groupe SPA confirmă că există discuții care au ca obiectiv crearea unuia dintre cele mai mari grupuri auto ale lumii.” Și FCA a confirmat negocierile, câteva ore mai târziu.

Surse neoficiale dezvăluie că propunerea a venit din partea grupului din care fac parte Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall și DS. PSA ar fi respins propunerea, pentru că, la acea vreme, încerca o alianță cu Renault. Acea alianță însă, nu a primit undă verde din partea guvernului francez, care deține 15% din Grupul Renault. Nici Nissan nu a agreat negocierile la care compania niponă nici nu fusese invitată, așa că discuțiile au fost abandonate.

O alianță sau o fuziune PSA-FCA ar ajuta cei doi granzi să eficientizeze costurile. Anul trecut, cele două grupuri au vândut împreună 8,4 milioane de vehicule. Doar Toyota, Grupul Volkswagen și Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi a comercializat mai multe vehicule în 2018.

FCA poate fi o garanție pentru relansarea brand-urilor Grupului PSA în Statele Unite, în timp ce PSA ar ajuta FCA să atingă obiectivele privind noile norme de poluare tot mai stricte, atât în Europa, cât și în Statele Unite.

La ora actuală, FCA integrează mărcile Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, FIAT, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, RAM și SRT. În portofoliul său se află și constructorul de roboți industriali Comau, dar și unul dintre liderii mondiali în producția de fier și aluminiu, Teksid.

Membrii Consiliilor de Administrație de la PSA și Exor Holding, care deține 29% din FCA, se vor întâlni zilele acestea.

Adaugati comentariu