Motivul uluitor pentru care FCA nu mai vrea să fuzioneze cu Renault

FCA Renault

FCA s-a retras brusc din negocierile de fuziune cu Renault, la 10 zile de la înaintarea propunerii. Fiat Chrysler Automobiles făcuse o ofertă de 35 de miliarde de dolari, dar șefii grupului auto au decis să se retragă.

Fuziunea FCA-Renault ar fi dat naștere celui de-al treilea mare grup din industria auto, iar actualul președinte de la Renault, Jean-Dominique Senard, ar fi condus soarta noului grup. Dar șefii de la Renault și cei de la FCA au pus capăt brusc negocierilor, după ce FCA înaintase propunerea pe 27 mai.

Ceea ce i-a speriat pe cei de la Renault a fost faptul că reprezentanții Nissan au dat de înțeles că iau în calcul ieșirea din Alianță în cazul în care francezii acceptă propunerea de fuziune venită din partea FCA. CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa își arăta îngrijorarea că un nou grup auto în care să fie implicat Renault ar afecta parteneriatul companiei japoneze cu producătorul francez.

Citește și:

Record pentru uzina de la Mioveni. Care este cel mai vândut model Dacia?

Consiliul de Administrație de la Renault “nu a putut lua o decizie în urma cererii exprimate de reprezentanții statului francez de a amâna votul pentru o întâlnire viitoare”, se arată într-un comunicat emis de constructorul din Hexagon.

Guvernul francez, care deține 15% din Renault, a anunțat că nu va aproba fuziunea fără garanția că alianța cu Nissan va supraviețui și a cerut amânarea votului, pentru a avea timp să discute cu autoritățile nipone. Premierul francez Bruno Le Maire plănuiește o vizită în Japonia, în cadrul căreia să discute și acest aspect. FCA refuză să aștepte și a anunțat că oferta nu mai este valabilă.

Citește și:

Divorț de proporții în industria auto. Renault, abandonat de un partener important?

“La ora actuală, nu există în Franța condițiile politice necesare pentru ca o astfel de fuziune să aibă loc cu succes”, susțin reprezentanții Fiat Chrysler Automobiles.

Sursă foto: Reuters.

Adaugati comentariu