APIA: Fără actualul Timbru de mediu, poluarea va crește

Taxa auto

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) continuă campania de susținere a controversatului Timbru de mediu, avertizând asupra efectelor dramatice pe care eliminarea acestuia l-ar putea avea asupra calității aerului.

„Eliminarea Timbrului de Mediu va duce la creșterea nivelului de poluare din marile orașe (inclusiv datorită creșterii numărului de automobile vechi), cu efecte negative asupra sănătății populației, ceea ce va presupune în final și alocarea unor resurse bănești superioare pentru tratarea afecțiunilor generate de nivelul crescut al emisiilor poluante,” susține APIA.

Potrivit APIA, în absența unui Timbru de mediu, vom asista la „creşterea abruptă a vârstei medii a parcului auto naţional (România va deveni al doilea „cimitir de maşini vechi” al Europei, după Polonia) şi la anularea eforturilor financiare de curăţare a parcului realizate în ultimii 12 ani prin Programul „Rabla” (pentru care s-au cheltuit 2,1 Miliarde lei), fapt ce va face ca și numărul automobilelor vechi și cu normă de poluare ridicată să se regăsească într-un număr tot mai mare pe drumurile din România.”

„România are deja unul din cele mai îmbătrânite parcuri auto din Europa (cca. 13,5 ani), cu peste 1,6 mil. de autoturisme a căror vârstă este mai mare de 15 ani (Euro3, Euro2, Euro1). Eliminarea Timbrului de Mediu, va deteriora și mult mult această situație. Timbrul de Mediu (în vigoare din martie 2013) a contribuit (este adevărat, într-o măsură relativ modestă), la asigurarea unui nivel relativ acceptabil pentru gradul de poluare al autoturismelor importate în România (ponderea normelor Euro4 – Euro6 fiind, în cele nouă luni din 2016, de 75% din total importuri rulate). Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că, în niciunul dintre județele țării, vârsta medie a autoturismelor importate în 2015, nu a fost superioară vârstei medii a parcului auto național (13,5 ani),” se mai arată în comunicatul de presă APIA.

Timbrul de mediu, taxa auto care a strârnit numeroase controverse, este la un pas de a intra în istorie. Proiectul de lege de eliminare a 102 taxe nefiscale, inițiat de PSD, a fost votat de Camera Deputaților, cu 225 voturi „pentru” și niciun vot „împotrivă”. Legea nu va intra, însă, în vigoare decât după ce președintele României va semna actul normativ, în termen de 30 zile. Până atunci, taxa auto va fi în continuare achitată în forma sa actuală.

One thought on “APIA: Fără actualul Timbru de mediu, poluarea va crește

  1. Placa pe care o repeta APIA de ani multi nu mai tine.Renuntandu-se la aceasta taxa foarte multi romani vor renunta la masinile vechi si uzate si vor inmatricula masini Euro 4 sau mai noi,astfel poluarea se va reduce considerabil in Romania.Din cauza acestei taxe,parcul auto din Romania este atat de invechit.

Adaugati comentariu