Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi va costa 1,2 miliarde de euro

Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi va costa 1,2 miliarde de euro

Conform unui document realizat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, care urmărește dezvoltarea acestui contract autostrada Târgu Neamţ-Iaşi va costa 1,2 miliarde de euro. 

Proiectul va fi realizat în două etape: 48 de luni pentru proiectare şi construcţie şi 26 de ani pentru exploatarea şi întreţinerea autostrăzii.

Statul va contribui cu cel mult 25% din valoarea proiectului.

Pe autostrada Tărgu Neamţ – Iaşi se vor instala sisteme de taxare la Târgu Neamţ, Paşcani, Tîrgu Frumos, Iaşi.Taxa de utilizare a autostrăzii va fi percepută pe măsură ce diverse sectoare vor fi finalizate şi vor deveni operaţionale. Șoferii vor avea de plătit taxe între 6 şi 12 euro/100 km.

Studiul are în vedere posibilitatea ca investitorul privat să primească o primă de succes, de cel mult 80 milioane euro, dacă va termina investiţia cu un an mai devreme decât este estimat, şi o primă de disponibilitate care ar atinge maximum 61 milioane euro pe an, fara TVA.

Autostrada Târgu Mureş – Targu Neamţ – Iaşi–Ungheni, din care face parte si tronsonul ce face obiectul studiului de fundamentare, Târgu Neamţ – Iaşi, va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi va avea o lungime totală de aproximativ 320 de km.

Autostrada face parte din Coridorul V, ce constitue legătura Moldovei cu Transilvania şi Europa, reprezintă parte din conexiunea est – vest a României şi se racordează la sectoarele de autostradă construite deja, sau aflate în diverse faze de implementare.

Sursa: zf.ro

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top