Baterii la imprimanta 3D: va scădea prețul vehiculelor electrice?

Baterie acumulator EV autoexpert.ro

Pasul următor în producerea acumulatorilor destinați EV-urilor este reprezentat de scăderea costurilor de producție, concomitent cu creșterea densității energetice. Soluția: producerea de baterii la imprimanta 3D.

Mai simplu, mai ieftin, mai performant. Asta își doresc toți producătorii de baterii pentru vehicule electrice. Soluția pare a veni de la un producător de baterii din San Jose, California. Sakuu a dezvoltat o platformă nouă destinată bateriilor și numită KeraCel. Este ușor de printat în imprimante 3D speciale și – nota bene – stă la baza bateriilor solid-state (SSB)! Americanii vor începe producerea acestora pe scară largă în ultima parte a anului 2021.

În primă instanță, bateriile lor vor fi destinate dispozitivelor mici și ușoare, precum drone și alte dispozitive personale. Acestea sunt ajutate de volumul cu 50% mai mic ocupat de bateriile SSD raportat la cele convenționale Li-ion și de greutatea scăzută cu 30%. Apoi, producția va susține și bateriile vehiculelelor electrice pe două roți, și pe cea a autoturismelor.

Baterii la imprimanta 3D autoexpert.ro

Partea bună – conform companiei – pot fi folosite materiale locale, deci se reduce dependența de producători din alte zone de pe glob. De asemenea, procedura patentată ”powder-to-powder” reduce pierderile de material. Rebuturile sunt refolosite la noi dispozitive.

Baterii la imprimanta 3D: pot fi produse oriunde în lume

”SSB-urile sunt sfântul graal al tehnologiei, dar sunt foarte scump și dificil de produs. Însă flexibilitatea, eficiența crescută și capacitatea de a fi scalabile care definesc imprimantele folosite de noi vor permite companiilor să depășească aceste probleme”, spune CEO-ul Robert Bagheri.

Această tehnologie va fi disponibilă și altor companii cu care Sakku va avea contract. Imprimantele americanilor sunt ”agile” și suficient de inteligente pentru a produce baterii personalizate pentru fiecare dispozitiv și vehicul în parte.

Până când vom avea mai multe informații despre tehnologia revoluționară, va trebui să menținem un dram de reticență. Însă, atâta vreme cât începerea producției este programată peste doar câteva luni, informația devine interesantă.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top