Prețul bateriilor Li-ion va scădea la 60 USD/kWh

Porsche Engineering baterie Porsche Taycan 4S

Una dintre barierele care stau în calea succesului vehiculelor electrice este prețul ridicat, ”dictat” de bateriile scumpe. Ei bine, dacă actualmente, prețul bateriilor Li-ion a coborât la limita a 100 USD/kWh, în viitorul apropiat acesta va scădea la 60 kWh/100 km.

Trei impedimente principale nu permit EV-urilor să ”explodeze”. Termenul a fost, poate, nefericit, dar se referă la succesul vehiculelor electrice. Rețeaua de încărcare insuficient dezvoltată și autonomia scăzută (închipuită, din punctul nostru de vedere) încă dau fiori clienților. Dar a treia problemă, prețul ridicat de achiziție, tinde să devină istorie. Asta pentru că prețul bateriilor Li-ion va scădea spectaculos în viitorul apropiat.

Să privim puțin în urmă. În 2009, pe când prindea contur primul Nissan Leaf, prețul pe kWh era de 1200 USD. Trei ani mai târziu, ținta imediată devenea 500 USD. Se speculau, însă, valori extrem de reduse, de 100 – 150 USD în viitorul îndepărtat, fără a se ști o dată certă. Ei bine, momentul a sosit: în vara lui 2020, standardul pentru un kWh scăzuse la 100 USD.

➡ Iată cele mai avansate tehnologii pentru baterii 💡

Apoi, a intervenit Elon Musk, care a declarat că bateriile ar trebui să scadă cu încă 40% pentru ca vehiculele electrice să concureze cu cele convenționale. Asta echivalează cu un preț de 56 USD/kWh, o valoare excepțional de mică.

Prețul bateriilor Li-ion: scădere istorică

Acum patru luni, Departamentul Energiei din SUA, a stabilit drept țintă o valoare istorică, de 80 USD/kWh. De ce e important? Pentru că obiectivele stabilite de guvernul american au reprezentat întotdeauna valori realiste, ce au fost atinse rapid. Acest departament a primit un buget de zeci de milioane de dolari pentru finanțarea cercetării bateriilor. Deci cunoaște exact limitele tehnologice.

Prețul bateriilor Li-ion

La patru luni după acest target, Departamentul Energiei a revizuit situația actuală. Astfel, a scăzut din nou prețul-țintă la… 60 USD/kWh! Și Volkswagen a atins subiectul legat de prețul bateriilor Li-ion, dând de înțeles că acesta va scădea curând la 60 USD/kWh.

➡ Bateriile SSD vor egala prețul celor Li-ion în 2025 💡

Dacă bateriile vor ajunge la acest nivel de preț, iar vehiculele electrice vor fi subvenționate de statul român măcar până în 2024, așa cum este actualmente stabilit, vom avea prețuri surprinzător de scăzute la EV-uri.

via themobilist

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top