Bateriile verticale pot crește autonomia cu 30%

Bateriile verticale autoexpert.ro

Încă ne aflăm la începutul erei electrificării. Drept urmare, producătorii vin cu tot felul de artificii pentru a scădea costurile de producție și a crește autonomia. Cel mai recent: bateriile verticale.

Numai viitorul ne poate spune dacă toate încercările de acum vor fi geniale sau dezastruoase. Dar, una peste alta, nici măcar fundamentele propulsiei electrice nu par încă definitivate. Apar des noi idei care ”revoluționează” tot ce știam până acum. Cea mai recentă dintre ele: bateriile verticale.

Bateriile verticale autoexpert.ro

Ce avantaje aduc bateriile verticale

Un start-up britanic vine cu o idee cel puțin năstrușnică. Conform insularilor, bateriile dispuse vertical aduc numai avantaje în comparație cu cele dispuse (deja) clasic. Primul dintre ele: înălțimea mai mică a mașinilor. Actualele baterii amplasate în podea ridică habitaclul și, implicit, înalță mașina. Dacă celulele ar fi dispuse una peste alta în centrul habitaclului, podeaua ar fi la fel de coborâtă ca la un autoturism convențional. Iar mașinile mai scunde au suprafață frontală mai mică, deci rezistență la înaintare mai mică, deci… autonomie mai mare. Cu cât? Cu 30%, după estimările britanicilor. Sau, pentru a avea aceeași autonomie cu electricele actuale, ar putea fi folosită o baterie cu 30% mai mică.

Bateriile verticale autoexpert.ro

➡ Baterii auto la imprimanta 3D 💡

De asemenea, nu ar trebui crescut ampatamentul prea mult pentru a face loc bateriilor, așa cum se întâmplă acum. Deși nu văd unde e problema în asta. Britanicii nu specifică, însă, că locurile de pe rândul 2 orientate cu spatele la sensul de mers ar putea crea probleme pasagerilor sensibili.

Bateriile verticale autoexpert.ro

”Designul nostru reduce costurile, crește eficiența și agilitatea și oferă producătorilor o mai mare libertate de a desena mașina. Eficiența se traduce prin timpi de încărcare mai scurți, indiferent dacă alegi o autonomie mai mare sau o baterie mai mică, deci ar scădea și necesitatea unei infrastructuri mai dezvoltate”, spune Mark Simon, șeful departamentului de tehnologie al companiei Page-Roberts.

Bateriile verticale autoexpert.ro

Sigur, englezii au publicat doar o simulare cu baterii între rândurile de scaune. Dar bateriile pot fi montate inclusiv între habitaclu și portbagaj. Sau între habitaclu și zona frontală. Sau în ambele locuri concomitent, pentru a echilibra mașina. Iar asta ar putea permite o așezare convențională, cu toate locurile cu fața spre sensul de mers.

via insideevs

Adaugati comentariu