BMW i Vision Dee – concept car ce anunță renașterea Seriei 3

BMW i Vision Dee autoexpert.ro

 

BMW a adus la CES în Las Vegas un concept aparte ce scoate în evidență cele mai noi tehnologii pentru interacțiunea dintre om și mașină. Conceptul anunță o viitoare Serie 3 ce va intra în producție în 2025.

BMW i Vision Dee este un concept car ce anunță un viitor model cu patru portiere bazat pe arhitectura Neue Klasse, o nouă structură ce va fi utilizată în viitor de modelele mărcii germane. Conceptul Vision Dee pune accent pe tehnologie, fiind descris ca fiind ”următorul nivel în interacțiunea om-mașină”.

BMW i Vision Dee autoexpert.ro

BMW i Vision Dee – concept car prezent la CES 2023

Conceptul sedan folosește noul limbaj de design minimalist, iar denumirea Dee este de fapt un acronim pentru Digital Emotional Experience (Experienţă Emoţională Digitală). Funcţiile digitale viitoare vor depăşi cu mult nivelul de control vocal şi sisteme de asistare a condusului cu care suntem familiarizaţi în prezent. BMW Head-Up Display se extinde pe toată lăţimea parbrizului, oferind o nouă perspectivă asupra următoarei generaţii de automobile. Din 2025, această inovaţie va fi disponibilă la modelele Neue Klasse.

„Cu BMW i Vision Dee, arătăm ce este posibil atunci când partea hardware se îmbină cu cea software. În acest fel, suntem capabili să exploatam întregul potenţial al digitalizării pentru a transforma automobilul într-un partener inteligent. Acesta este viitorul producătorilor de automobile şi, de asemenea, pentru BMW: fuziunea experienţei virtuale cu plăcerea autentică de a conduce”, a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG. „În acelaşi timp, BMW i Vision Dee reprezintă încă un pas pe drumul către Neue Klasse. Cu acest vision vehicle, privim departe în viitor şi subliniem importanţa extraordinară a digitalizării pentru generaţiile viitoare de produse.”

BMW i Vision Dee autoexpert.ro

Conceptul BMW i Vision Dee a fost anunțat de o campanie de teasing online, centrată pe contul de Instagram al mărcii germane. Campania a creat confuzie, deoarece părea un takeover al contului de instagram de către un hacker.

Vitrină tehnologică

BMW spune că modelul conept i Vision Dee îl poate asista pe cel de la volan nu doar în situații de drum, dar și în mediul lor digital. BMW Mixed Reality Slider, în combinaţie cu Head-up Display avansat, este elementul digital principal şi controlul central de operare al BMW i Vision Dee. Folosind senzori tactili pe panoul de bord, conducătorii pot decide singuri cât de mult conţinut digital doresc să vadă pe Head-Up Display avansat. Selecţia în cinci paşi variază de la analog, trecând prin informaţii legate de condus, apoi prin conţinutul sistemului de comunicaţii, la proiecţia în augmented reality, până la intrarea în universuri virtuale. În paralel, ferestrele reglabile pot fi folosite pentru a estompa treptat realitatea. Realitatea mixtă poate fi experimentată în BMW i Vision Dee fără a necesita instrumente suplimentare, creând pentru utilizator o nouă dimensiune a experienței la volan.

BMW i Vision Dee autoexpert.ro

Conceptul mai prezintă noul Head-Up Display ce proiectează pe toată lungimea parbrizului, această tehnologie urmând să intre în dotarea mașinilor BMW din 2025. Modelul mai include un scenariu e bun venit personalizat: elemente grafice, efecte de lumină şi sunet, comunicare folosind limbaj natural şi expresii faciale. Farurile şi grila BMW închisă formează un simbol figital (fuziune între fizic şi digital) comun pe o suprafaţă uniformă, care îşi poate schimba starea (folosind tehnologia E Ink). Acest lucru permite afişarea diferitelor expresii faciale – ceea ce înseamnă că BMW i Vision Dee poate vorbi cu oamenii şi, în acelaşi timp, poate exprima vizual dispoziţii precum bucurie, uimire sau aprobare. BMW i Vision Dee poate proiecta o imagine a avatarului conducătorului pe geamul lateral pentru a personaliza şi mai mult scenariul de bun venit.

BMW nu a dat detalii despre motorizarea electrică a conceptului i Vision Dee.

Via BMW

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top