BMW iX Flow își schimbă culoarea printr-o simplă apăsare pe buton

BMW a adus la CES 2022 un exemplar BMW iX ce prezintă o tehnologie numită E Ink. Printr-o simplă apăsare de buton, mașina își poate shimba culoarea exterioară.

Mașina a fost văzută chiar înainte de prezentarea oficială, iar BMW a venit ulterior cu precizări suplimentare. Conceptul poartă numele de BMW iX Flow, iar tehnologia ce îi permite schimbarea culorii se numește E Ink.

BMW iX Flow – personalizare la o apăsare de buton

Schimbările fluide de culoare sunt posibile printr-un înveliş special dezvoltat pentru caroserie, care este adaptat exact contururilor modelului SUV electric de la BMW. Atunci când este stimulată prin semnale electrice, tehnologia electroforetică aduce la suprafaţă diferiţi pigmenţi de culoare, determinând învelişul caroseriei să capete culoarea dorită. Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design: „BMW iX Flow este un proiect avansat de cercetare şi design, un exemplu excelent al gândirii de avangardă pentru care este cunoscut BMW”.

BMW deschide astfel un nou capitol în ceea ce privește personalizarea exterioară a mașinii. O culoare exterioară variabilă poate contribui, de asemenea, la starea de bine din interior şi poate îmbunătății eficienţa automobilului. Acest lucru se face ţinând cont de diferitele abilităţi ale culorilor deschise şi închise atunci când vine vorba de reflectarea luminii solare şi de absorbţia asociată a energiei termice. O suprafaţă albă reflectă mult mai multă lumină solară decât una neagră. Prin urmare, încălzirea automobilului şi a habitaclului ca urmare a luminii puternice a soarelui şi a temperaturilor exterioare ridicate poate fi redusă prin schimbarea exteriorului la o culoare deschisă. Pe vreme mai rece, învelişul exterior întunecat va ajuta automobilul să absoarbă considerabil mai multă căldură de la soare.

Tehnologia E Ink în sine este foarte eficientă și din punct de vedere energetic. Spre deosebire de ecrane sau proiectoare, tehnologia electroforetică nu are nevoie de energie pentru a menţine constantă culoarea aleasă. Curentul este folosit numai în timpul fazei scurte de schimbare a culorii.

Via BMW

Adaugati comentariu