BMW va produce „Neue Klasse” și în China

BBA - BMW - Brilliance China

Colaborarea BMW – Brilliance dă roade. Viitoarea generație de vehicule electrice BMW, Neue Klasse, va fi produsă în China cu baterii provenind de la o nouă fabrică realizată în urma unei investiții de 1,3 miliarde de euro.

Dimensiunile pieței chineze, orientarea acesteia către vehiculele electrice, precum și disponibilitatea materiilor prime atrag tot mai mulți producători europeni în China. Cei care sunt prezenți de ani buni, precum grupul bavarez BMW, își extind în ritm accelerat investițiile.

Având o colaborare, care tocmai a împlinit 20 de ani, cu producătorul chinez Brilliance Auto, grupul german BMW a anunțat noi investiții ale joint-venture-ului BMW Brilliance Automotive (BBA) în orașul Shenyang, din provincia Liaoning. La aniversarea celor 20 de ani de colaborare, Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru producţie, a declarat că viitoarea generație de vehicule a mărcii germane, denumită deocamdată Neue Klasse, va fi asamblată și în China. Mai exact, după lansarea pe piaţă programată pentru 2025, modelele Neue Klasse vor fi produse din 2026 și de către BBA la uzinele din Shenyang.

„De la un mic centru de asamblare cu un număr limitat de unităţi, fabricile noastre din Shenyang s-au dezvoltat în cea mai mare locaţie de producţie din întreaga lume. Astăzi, la 20 de ani de la începerea producţiei joint-venture-ului, sunt încântat să anunţ producţia locală a Neue Klasse în China”, a declarat Milan Nedeljković.

Mai mult chiar, oficialul companiei germane a anunțat și că BMW Brilliance Automotive va investi 10 miliarde de yuani (1,3 miliarde de euro) într-o nouă uzină care, începând cu 2026, va produce celule pentru a șasea generaţie de baterii de înaltă tensiune. Acestea vor juca un rol-cheie în producţia de automobile pentru viitoarea generație de mașini electrice BMW.

„Integrarea Neue Klasse în producţia noastră din China vine alături de construirea unei secţii de asamblare a bateriilor de înaltă tensiune de generaţia a șasea și va avea o contribuţie semnificativă la electrificarea suplimentară a portofoliului nostru și, prin urmare, la succesul companiei noastre”, a menționat Nedeljković, omul care gestionează uzinele BMW din întreaga lume.

Este important de menționat că BMW deja vinde două modele electrice produse la uzinele BBA – crossover-ul iX3 și sedanul i3 – iar un al treilea vehicul, crossover-ul iX1, va fi intra în producție în China în a doua jumătate a acestui an.

În prezent, BMW Group produce componente electronice și baterii de înaltă tensiune pentru automobilele electrice actuale la uzinele germane din Dingolfing, Leipzig și Regensburg, precum și la Shenyang în China. Bateriile de a șasea generație, cele aferente viitoarei generații de modele BMW vor proveni de la Shenyang, precum și de la noi centre de producție care vor fi create la Debrecen (Ungaria), San Luis Potosí (Mexic) și Woodruff (SUA).

În China, pe lângă imensul centru de producție BBA din Shenyang, BMW Group a creat un întreg ecosistem de mobilitate electrică. Acesta cuprinde activități de cercetare – dezvoltare, un important lanţ de aprovizionare și producţia de baterii și automobile electrice. Cu facilităţi în Beijing, Shanghai, Shenyang și Nanjing, grupul bavarez a construit cea mai mare reţea de cercetare și inovare a companiei din afara Germaniei. BMW Group și BBA oferă locuri de muncă pentru peste 30.000 de chinezi.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top