Castelul Peleș, un obiectiv unicat

Dacă plănuiești să te duci la sfârșit de săptămână în stațiunile de schi de pe Valea Prahovei, vizitează și Castelul Peleș. Experiența este memorabilă – fiindcă monumentul este considerat unicat în Europa.

Încăperi de basm

Castelul are peste 160 de încăperi, din care doar 10 sunt accesibile publicului. Turul începe cu somptuosul Hol de onoare, de la intrare. Abundă lambriurile din nuc, basoreliefurile, statuetele. Plafonul mobil, din sticlă, putea fi acţionat cu un motor electric sau manual, permiţând oaspeţilor regelui să admire cerul înstelat în nopţile senine. Dintre încăperile vizitabile, cucerește imediat Sala Maură, operă a arhitectului Charles Lecompte de Nouy, cu elemente hispano-maure şi o fântână din marmură de Carrara, copie după o piesă din Cairo. O altă încăpere cu aer de 1001 de noţi este Salonul turcesc, cu o colecţie de vase turceşti şi persane din alamă.

Primul edificiu regal electrificat

Castelul Peleș fost ridicat pe gusutul regelui Carol I al României, în stilul neorenaşterii germane, cu profiluri ascuţite şi verticale zvelte, cu ornamente abundente la interior. Este un castel unicat în Europa, fiind primul edificiu de acest gen electrificat în întregime. La exterior, se remarcă ornamentele din piatră, picturile murale, dar mai ales decoraţiunile din lemn, folosite din belşug şi la interior. Acestea dau acel aspect cu totul special, unic, clădirii. Terasele – şapte la număr – sunt în stilul neorenaşterii italiene: statui, vase, coloane, fântâni.

Citeste continuarea articolului aici

sursa foto

Adaugati comentariu