Cât consumă, de fapt, o trotinetă?

Trotineta Breckner Germany autoexpert.ro

Merită să-ți cumperi o trotinetă? Cât consumă una? Și, în final, cât plătești ca să mergi cu ea 100 km în oraș? Am luat în colimator două exemple din segmente diferite și iată la ce concluzie am ajuns.

În ultima perioadă, sunt tot mai dese pe șoselele din oraș. Se strecoară prin trafic mai repede decât orice scuter, sunt mai portabile decât orice bicicletă. Se justifică cu atât mai mult, cu cât e mai aglomerat și cu cât vremea e mai frumoasă. Trotinetele au devenit un mijloc de locomoție urbană de voie și de nevoie. Dar, se justifică financiar deplasarea cu o trotinetă în oraș?

E-TWOW Booster German Edition autoexpert.ro

Pentru a răspunde acestei întrebări, am ales două trotinete din clase diferite. Una este destinată începătorilor, cealaltă avansaților. N-am ales ”un monstru” cu două motoare și putere de peste 1 kW, pentru că nu sunt legale. Deci, să începem.

Cât consumă o trotinetă accesibilă?

Prima trotinetă este destinată începătorilor. Se numește Breckner Germany și costă cam 1500 de lei. Are o baterie de 237 Wh (6,6 Ah la 36 V). În testul meu, bateria a ținut 24 km până când m-a lăsat fără curent. La 21 km, a intrat ”pe roșu”, dar asta nu e relevant. Relevant e că, în cazul celor 75 kg pe am echipat, trotineta a consumat 237 Wh în 24 km. Atât contează.

Cât consumă trotineta Breckner Germany autoexpert.ro

Acum, ținând cont că o încarci acasă și că ai un preț per kWh de 0,68 lei (prețul minim, dacă nu depășești 100 kWh lunar), facem calculele. Rezultă că 100 km în oraș cu trotineta pentru începători costă… 0,6715 lei. Adică 68 de bani. Dacă nu te încadrezi în prețul per kWh (adică ai un consum casnic de 100-300 kWh, caz în care costul crește la 0,8 lei/kWh), atunci prețul pe 100 km ajunge la 0,79 lei.

Dar una cu pretenții?

A doua trotinetă este destinată ”entuziaștilor”. Face parte din seria E-TWOW Booster, și, când era încă în oferta producătorului român, costa aproximativ 3600 de lei. Bateria sa are 10,2 Ah la 36 V, deci o capacitate de 367,2 Wh. În testul meu, autonomia a atins 30 km. Astfel, costul pe 100 km s-a situat între 0,83232 și 0,9792 lei. Grosso modo, maxim 1 leu/100 km.

E-TWOW Booster German Edition autoexpert.ro

➡ Citește aici testul cu E-TWOW Booster German Edition! 💡

Merită? Doar tu decizi asta! Iar în calcul trebuie incluse și riscul pe care ți-l asumi scoțând trotineta în trafic, și costul de achiziție al acesteia.

Adaugati comentariu