Ce este cartea de identitate a autovehiculului?

concediu

Cartea de identitate a autovehiculului este un formular de 4 pagini care, după completare, conţine datele tehnice şi de identificare ale vehiculului, precum şi datele despre proprietarii succesivi ai acestuia. Cea din urmă categorie de date se înscrie la fiecare înmatriculare, de către organele de evidenţă ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Cartea de identitate este documentul care atestă, pentru persoana menţionată ca deţinător, dreptul de proprietate asupra vehiculului şi ea se transferă noului deţinător, la fiecare înstrăinare a vehiculului. Hârtia cărţii de identitate este de un tip special, iar o folie de securizare se aplică în rubricile aferente identităţii vehiculului, având drept scop descurajarea eventualelor încercări de fraudă.

Cartea de identitate se eliberează de către RAR vehiculelor înmatriculate în România şi celor care se omologhează în vederea înmatriculării. Dacă, la identificare, apar neconcordanţe între vehicul şi documentele sale, acestea se soluţionează numai de reprezentanţii Registrului Auto Român.

În cazuri mai delicate, atunci când numărul de identificare poansonat este modificat ca urmare a unor intervenţii autorizate sau nu, responsabilitatea stabilirii provenienţei legale a respectivului vehicul revine exclusiv organelor competente.

Păstraţi acasă cartea de identificare! Nu trebuie să modificaţi conţinutul sau forma acesteia. În cazuri de pierderi, furt sau deteriorare anunţaţi dispariţia (deteriorarea) cărţii de identificare la Poliţie – pentru a împiedica folosirea ei de către alte persoane în alte scopuri neautorizate – şi adresaţi-vă Registrului Auto Român pentru a intra în posesia unui duplicat al cărţii.

Sunt şi alte situaţii care impun eliberarea duplicatului unei cărţi de identitate: originalul modificat, cu menţiuni perimate etc. În plus, dacă rubricile destinate datelor de identificare ale vehiculului sau ale deţinătorilor (succesivi) au fost completate în totalitate şi nu mai sunt altele libere, Registrului Auto Român va emite o altă carte de identitate.

1 thought on “Ce este cartea de identitate a autovehiculului?”

  1. Daniel Florin

    Daca am predat cartea de identitate la inmatriculare cand o primesc inapoi? O sa vina prin posta odata cu talonul?

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Fiat Topolino Castagna AutoExpert

Fiat Topolino modificat pentru sezonul estival

Carrozzeria Castagna prezintă interpretarea sa a modelului Fiat Topolino. Gioacchino Acampora a ales micuța mașină electrică pentru a crea o versiune specială

Scroll to Top