Ce va face o mașină Volvo atunci când șoferul e băut?

Mașină Volvo XC40

Volvo face eforturi mari pentru a reduce numărul victimelor și al persoanelor rănite grav în accidente rutiere. Constructorul suedez va monta camere si senzori care vor monitoriza starea șoferului. Dacă acesta a consumat băuturi alcoolice sau subsanțe interzice, mașina va acționa în consecință.

Cu două săptămâni în urmă, Volvo a anunțat că va reduce viteza maximă a modelelor sale la 180 km/h. Suedezii iau acum măsuri împotriva șoferilor tentați să urce la volan după ce au consumat alcool sau substanțe interzise, în încercarea companiei de a reduce semnificativ numărul de accidente, dar și de a apropia de zero numărul de victime la bordul modelelor sale.

Cifrele communicate de National Highway Traffic Safety Association (Asociația Națională de Siguranță a Traficului pe Autostradă) arată că, în Statele Unite, aproape 30% dintre accidentele soldate cu morți sunt provocate de șoferi aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.

Mașină Volvo

Sistemul de monitorizare va fi capabil să identifice problema sesizând ezitările șoferului în ceea ce privește controlul asupra direcției și comportamentul acestuia la volan. În cazul în care conducătorul auto ține ochii închiși pentru perioade îndelungate, în cazul în care acesta recurge la manevre extreme sau dacă va avea reacții întârziate în trafic, mașina va lua măsuri pentru a preveni un eventual accident.

Conform planurilor celor de la Volvo, atunci când sistemul de monitorizare instalat la bord, alcătuit din camere și senzori, identifică o astfel de problemă la bord, poate limita automat viteza de deplasare, poate apela serviciul de asistență Volvo on Call sau poate reduce viteza și parca mașina în condiții de siguranță.

Introducerea sistemului de monitorizare la toate modelele produse de Volvo va avea loc odată cu trecerea la noua platformă dezvoltată de companie, SPA2, la începutul anului viitor. Tot atunci, va comunica și date referitoare la numărul și poziția camerelor video la bord.

Adaugati comentariu