Cinci mașini clasice americane cu nume de animale

Cinci masini americane cu nume de animale

Cinci mașini clasice americane cu nume de animale. Printre denumirile care au ieșit din mințile creatorilor de automobile regăsim adeseori nume inspirate de animale. Iată un top 5 ale celor mai emblematice modele americane, cu nume de animale, ei fiind și cei mai creativi la acest capitol.

Foto: case de licitație

Denumire de originge controlată

Dintre cele trei cele mai importante lucruri pentru succesul unui automobil pe piață, numele este poate cel mai emoțional. Printre denumirile care au ieșit și mințile creatorilor de automobile multe au fost inspirate de animale.

 

Denumierea unui automobil nou este aproape un lucru sacru în industrie. Și un secret foarte bine păstrat. Majoritatea, dacă nu toți constructorii au departamente întregi care se ocupă doar cu găsirea unor nume potrivite pentru următoarele generații de mașini.

Dacă din punct de vedere tehnic sau chiar ca design, salturile de la o generație la alta sunt mai degrabă mici și uneori chiar previzibile, de multe ori (nu mereu) în alegerea numelor, constructorii lasă mai multă libertate de creație, propriilor oameni.

Nu vom ști niciodată, câte milioane de cafele s-au consumat și câți au ațipit pe scaunele din sălile de șediță ale constructorilor la întâlnirile de brainstormig pentru alegerea numelui mașinilor, dar un lucru e cert: să găsești un nume care să rămână în istorie este la fel de important ca și modelul pe care îl denumește.

În industrie, dar și printre clienți sunt două curente. Unul care îndeamnă la păstrarea numelui de la o generație la alta, iar al doilea care propune un nume nou pentru fiecare generație nou creată. Sigur, ca să se poată păstra un nume de la o generație la alta, acesta trebuie mai întâi creat.

Nu de puține ori sursa inspirației au fost animalele. Dar dintre numeroasele denumiri după specii de animale, am selectat cele mai interesante și emblematice cinci denumiri.

Plymouth Barracuda

Barracuda este un model care încapsulează formula conceptuală a lui Ford Mustang pe modelul Valiant. Numele Barracuda a apărut ca variantă de echipare sport a modelului Valiant în 1964.

Cinci masini americane cu nume de animale
Plymouth Barracuda

Nu sunt însă prea prea multe detalii în aspectul mașinii care să facă trimitere la respectivul pește, care oricum, nici nu excelează la capitolul frumusețe, ba dimpotrivă.

Modelul a evoluat însă semnificativ de-a lungul perioadei sale de viață, în denominarea americană, trecând succesiv de la platforma A la E și primind totodată motoare din ce în ce mai puternice.

Versiunea cea mai performantă a fost alintată pe numele prescurtat, „Cuda” care a apărut în 1970, în timp ce restul versiunilor au păstrat denumirea lungă, până în 1974 când producția a fost oprită.

Apropo de Ford Mustang. Deși numele simbolizează calul aflat în libertate – nedresat, în fapt numele modelului Ford a fost dat după avionul de vânătoare utilizat de US AirForce în Cel de-al Doilea Război Mondial.

Shelby Cobra

AC este un automobil emblematic ce poate face cinste oricărui garaj. Sunt multe de spus despre conceptul său, care s-a aflat practic la intersecția dintre automobilul de stradă, cel de curse și tuning. Dar nu intrăm acum în detalii. Carrol Shelby a alezat varianta small-block a motoarelor Ford pe care le-a montat apoi pe un șasiu AC, tubular, extrem de ușor.

Cinci masini americane cu nume de animale
Shelby AC Cobra

Primul Cobra a debutat în 1962, iar în scurt timp acesta începea deja să semene teroare pe pistele de curse.

Primele ediții veneau cu motorul V8 de 4,3 litri (260 cu in), dar nevoia pentru un litraj mai mare a pus stăpânire le Shelby, care a început să monteze ulterior motoare bigblock de Ford 427 și 428 (7 litri).

Cele mai populare modele au rămas însă cele cu motorul de 289 cubic-inch (4,3-4,7 litri), care au suficientă putere, dar care nu sunt atât de violente precum cele cu big-block.

Cheetah GT

Probabil mașina cu cel mai sălbatic aspect din această listă, Ceetah GT creat de Bill Thomas, supraviețuiește în memoria colectivă aproape exclusiv datorită numelui său.

Cinci masini americane cu nume de animale
Cheetah GT

Nu este nicio problemă dacă nu ați auzit despre acest nume care desemnează unul dintre cele mai interesante, dar foarte puțin cunoscute automobile sport. Doar 10 sau 11 modele originale Cheetah, realizate de Bill Thomas au fost construite.

Cheetah era rivalul direct al lui Shelby Cobra, dar construit cu componente și cu motoare de origine Chevrolet. Deși șasiul era realizat aproape de la zero, Cheetah prelua trenul de rulare și suspensia, inclusiv cea spate independentă, de la modelul Corvette Sting Ray.

Cu trenul față poziționat foarte avansat, cu șoferul poziționat exact în fața punții spate, motorul și transmisia au putut fi mutate spre centrul mașinii, ceea ce a dus la obținerea unei dispuneri a greutății aproape ideale.

Motorul, un small-block Corvette și transmisia erau direct legate de puntea spate, fără cardan, ceea ce făcea ca mașina cu caroserie din fibră de sticlă, să fie un monstru de agilitate în mâinile unui pilot priceput.

Chevrolet Impala

Un nume frumos, dar care nu este clar cum a ajuns să denumească un automobil Chevrolet full-size. Animalul este originar din Africa, iar calitățile sale nu par să se portivească cu ale unui automobil de familie, cu dimensiuni generoase, care a fost produs de Chevrolet timp de 62 de ani (1955-2009).

Cinci masini americane cu nume de animale
Chevrolet Impala

Animalul, cu trăsături apropiate de ale gazelei, poate atinge 80km/h alergând într-un fel de zig-zag, în timp ce modelul Chevrolet poate merge ușor peste această viteză. Modelul cel mai apreciat a fost cu motorul bigblock 409 (6,7 litri) sub capotă.

Mercury Cougar

Dacă muscle-car-urile sunt pe lista voastră, prima generație Mercury Cougar ar putea fi alegerea potrivită.

Cinci masini americane cu nume de animale
Mercury Cougar

Pe baza modelului Ford Mustang, Mercury a mărit ampatamentul cu trei inch și i-a dat un aspect mai tineresc. Prima generație a fost produsă între 1967 și 1970 fiind alintată „poneiul”, iar a doua între 1971 și 1973, aceasta fiind mai mult un automobil sport de lux în genul lui Pontiac Grand Prix.

Dacă mai sunt modele pe care credeți că le-am omis vă așteptă, cu comentarii!

Citește și:

5 muscle car-uri care au supraviețuit numai un an

Retro American Muscle Car – singurul eveniment din România dedicat modelelor clasice americane

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top