Cum dezinfectăm automobilul dacă folosim un taxi sau o mașină de închiriat?

În această perioadă dificilă este recomandat să stăm în casă și să evităm orice deplasare care nu este absolut necesară. Însă, pentru unii dintre noi, mai există drumuri obligatorii la medic sau deplasări care nu pot fi amânate.

În aceste cazuri este bine să folosim automobilul personal, pe care să îl dezinfectăm la interior de fiecare dată când îl folosim. Skoda ne-a oferit o serie de sfaturi utile în acest sens, ce pot fi citite AICI.

Dacă nu deținem un automobil personal, va trebui să apelăm la serviciile de taxi, uber sau car-sharing. Deși riscul de infecție cu noul coronavorus nu poate fi evitat 100%, cu câteva sfaturi de igienă riscul poate fi minimizat.

Dacă vom folosi un taxi sau un Uber pentru a merge unde avem nevoie, este normal să ne informăm șoferul că nu avem simptome pentru Covid-19. Înainte de a pleca de acasă, ne vom spăla pe mâini cu apă și săpun, iar în mașină vom alege locul cel mai depărtat de șofer: pe banchetă în dreapta spate.

Pe parcursul deplasării este indicat să nu vorbim deloc, iar dacă avem o mască de protecție este bine să o purtăm. Cel de la volan ar trebui să aibă la rândul său mască de protecție.

Pentru plata cursei putem folosi varianta electronică, iar dacă totuși suntem nevoiți să plătim cash, este indicat să avem bani mărunți pentru a putea plăti suma rotunjită și a nu mai aștepta rest. Imediat ce am părăsit taxiul sau Uber-ul este recomadată să ne spălăm minuțios pe mâini, sau să ne dezinfectăm cu o soluție cu concentrație de alcool mai mare de 70%.

Car-sharing

Putem alege și folosirea unui automobil în regim car-sharing pentru a efectua deplasarea care nu suportă amânare. În București și alte câteva orașe din România activează servicii de car-sharing ca Pony, Spark, BCR eGO sau CityLink.

Toate serviciile de mai sus au anunțat că își dezinfectează constant mașinile din flotă și că au grijă ca acestea să poată fi folosite fără a pune risc de infecție cu noul coronavirus. Totuși, prevenția nu strică, așa că este recomandat să folosim mânuși de unică folosință atunci când alegem să conducem o mașină în regim car-sharing.

În timpul condusului, trebuie să avem grijă să nu ne atingem fața, nasul, gura sau ochii cu mâna, iar dacă strănutăm să o facem în cot sau în batistă. La finalul cursei, aruncăm imediat mânușile și batistele folosite și ne dezinfectăm imediat cu soluție biocidă sau apă și săpun.

Putem face și o dezinfectare completă a mașinii înainte de a pleca la drum. Sunt multe suprafețe care sunt atinse de cel de la volan și de pasageri, așa că o astfel de dezinfectare durează. Este necesar să ștergem volanul, maneta schimbătorului de viteze, levierul frânei de mână, butoanele atinse în mod uzual (semnalizatoare, ștergătoare, comenzile pt reglarea oglinzilor și deschiderea geamurilor, reglarea scaunului, centura de siguranță). Dacă trebuie să realimentăm, vom dezinfecta și capacul rezervorului de carburant.

Pentru dezinfectare sunt necesare șervețele dezinfectante cu concentrație mare de alcool, sau o cârpă curată îmbibată cu puțină apă și săpun. Atenție, însă, anumite suprafețe din interiorul mașinii pot fi afectate de diverse soluții de curățare.

Nu folosiți pentru dezinfectarea interiorului mașinii soluții pe bază de clor sau amoniac. De asemenea, dacă automobilul este echipat cu tapițerie din piele, nu folosiți dezinfectanți pe bază de alcool. Aceștia pot decolora și afecta tapițeria din piele. O descriere a metodelor de dezinfectare pentru interiorul mașinii găsiți și în clipul de mai jos.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Adrian Newey AutoExpert

Adrian Newey părăsește Red Bull

Adrian Newey a decis să părăsească Red Bull Racing după nouăsprezece ani de colaborare de succes.   Încă nu există un anunț

Scroll to Top