Cum se cheltuiesc miliarde de dolari în preluările de companii AutoTech

Autovehiculele autonome, maşinile conectate, securitatea anti-hacking sau transformarea telefoanele mobile în chei auto pasive sunt doar câteva dintre cele mai căutate inovaţii din domeniul tehnologiei auto – AutoTech – care au devenit în ultimul timp subiectul a tot mai numeroase fuziuni şi achiziţii.

Cel mai recent raport al pieţei de fuziuni şi achiziţii realizat de consultanţii americani de la Hampleton Partners arată că tot mai multe companii, precum Ford şi Continental, investesc miliarde de dolari pentru a contracara iniţiativa concurenţilor din Silicon Valley, Google, Apple şi Tesla, în dezvoltarea industriei auto a viitorului.

“Suntem într-o lume în care maşina nu mai este un simplu mod de transport, ci a devenit o platformă tehnologică. Producătorii tradiţionali din întregul ecosistem auto trebuie să facă saltul de la furnizarea unor componente pur mecanice la cele care încorporează inteligenţa artificială, realitatea augmentată şi tehnologia ce îmbunătăţeşte experienţa şoferului şi siguranţa. Orice companie care are capacitatea de a monetiza procesarea datelor privind inteligenţa artificială poate beneficia enorm, în viitorul apropiat, de revoluţia maşinilor autonome şi a celor conectate”, a subliniat David Riemenschneider, director în cadrul Hampleton Partners.

În ceea ce priveşte volumele de tranzacţii din sectorul auto, în ultimele 30 de luni au fost înregistraţi 146 de cumpărători activi, iar 20 dintre aceştia au realizat mai mult de o preluare.

Valoarea medie a achiziţiei a fost de 110 milioane dolari.

Potrivit Hampleton Partners, cei mai activi trei achizitori în această perioadă au fost Continental (patru tranzacţii, inclusiv achiziţionarea Argus Cyber ​​Security); Delphi (trei oferte, inclusiv nuTonomy, software pentru vehicule autonome) şi Reynolds & Reynolds (trei oferte, inclusiv ReverseRisk, dealer SaaS).

Top oferte  2017

  • Intel a achiziţionat MobilEye pentru 15,3 miliarde de dolari;
  • Ford a investit 1,0 miliarde de dolari în Argo AI;
  • Delphi a cheltuit 400 de milioane de dolari pe nuTonomy;
  • Dassault Systems a achiziţionat Exa Corporation tot cu 400 de milioane de dolari.

Conform raportului Hampleton privind fuziunile şi achiziţiile din industria auto, Israelul a devenit un adevărat hot spot pentru dezvoltarea tehnologiilor din domeniu auto, o dată cu dezvoltarea unor centre de cercetare şi dezvoltare de către Daimler, Skoda şi SEAT. De altfel, două companii israeliene au fost ţinta celor mai importante contracte din AutoTech, Mobileye fiind preluată de către Intel pentru 15,3 miliarde de dolari, iar Argus Cyber ​​Security, producător de tehnologie anti-hacking pentru maşinile conectate, de către Continental, pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.

La rândul lor, şi companiile japoneze şi-au intensificat eforturile în vederea unor fuziuni şi achiziţii, devenind concurenţi serioşi pentru activele AutoTech. Printre aceştia se numără producătorul de electronice auto, Denso Corporation, care, în a doua parte a anului trecut, a avut ca ţintă companiile Fujitsu Ten şi InfiniteKey.

Un alt investitor de luat în seamă în acest domeniu este şi SoftBank, gigantul japonez de telecomunicaţii finalizând o rundă de finanţare în valoare de de 9,3 miliarde de dolari în Uber. Totodată a investit aproximativ 5 miliarde de dolari în Nvidia şi a creat SB Drive, un autoturism autonom.

 

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Finaliste Car of the Yeari AutoExpert

Car Of The Year 2025

După acceptarea intrării României în elita presei auto europene – juriul Car Of The Year (detalii aici https://www.caroftheyear.org/jury.php ) – am participat

Scroll to Top