Dacă ai băut, poți ajunge la închisoare fără să pornești mașina

la volan băut

Un șofer poate primi o condamnare la închisoare pentru conducere sub influența alcoolului, chiar dacă nici nu a pornit motorul mașinii, arată o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Astfel, ICCJ „stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie”, se anunță în comunicatul emis de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Această măsură vizează, de exemplu, persoana sub influența subtanțelor interzise care a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, apoi a urcat la volan și a condus-o folosind doar frâna și volanul. Astfel, persoana în cauză conduce fără să pornească efectiv propulsorul mașinii.

Gabi Tamaș a fost prins gonind cu 205 km/h și alcoolemie mare!

Conform articolulului 336 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unei mașini de către o persoană aflată sub influența alcoolului sau a altor substanțe pe drumurile publice se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală. Se consideră infracțiune o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Decizia nr. 6/2019 a ICCJ urmează să se aplice odată cu apariția sa în Monitorul Oficial.

 

Adaugati comentariu