Advertisement

Dacia și Sébastien Loeb, la Dakar, din 2025!

Dacia la Dakar 2025 autoexpert.ro

E oficial! Dacia va intra în competiția Dakar peste doi ani. La volanul biposturilor Dacia vor fi doi piloți de-a dreptul interesanți: Cristina Gutiérrez și Sébastien Loeb.

Într-o conferință de presă susținută de CEO-ul Dacia, Denis Le Vot, a fost făcut un anunț la care puțini se așteptau. Dacia va lua startul la celebra cursă Dakar, în 2025. Aventura Daciei va fi susținută de doi parteneri cu experiență, Prodrive și Aramco.

Prodrive este o companie implicată în motorsport practic dintotdeauna. Până azi a câștigat 6 titluri FIA WRC, 8 titluri FIA Sportscar, de 6 ori Le Mans, de 4 ori British Touring Car Championship, și lista poate continua. Rămâne de văzut dacă parteneriatul se va rezuma la Dakar, sau Prodrive se va implica și în dezvoltarea anumitor aspecte ale viitoarelor modele de serie.

Aramco este o companie Saudită care dezvoltă surse de energie și produse chimice. Practic, combustibili. Dacia va evolua în Dakar cu acești carburanți dezvoltați de Aramco. Tot combustibilul utilizat de biposturile Dacia va fi sintetic, sustenabil.

Dacia, cu două exemplare la Dakar

La startul competiției vor fi aliniate două biposturi. Nu se știe pe ce model se vor baza. Nici cum va arăta echipamentul. Toate detaliile tehnice vor fi făcute publice la începutul anului viitor. Se știe, însă, echipa de piloți. Prima a fost prezentată Cristina Gutiérrez, prima femeie pilot spaniolă care a terminat raliul Dakar. Asta se întâmpla în 2017.

Pentru a păstra suspansul și a da întâietate doamnei, principalul pilot al echipei a fost prezentat după aceasta. Sébastien Loeb, mr. WRC, nu mai are nevoie de prezentări. A câștigat campionatul mondial de raliuri de 9 ori consecutiv. Astfel, a devenit cel mai de succes pilot din istoria acestuia. Copilotul său va fi Fabian Lurquin.

De-a lungul timpului, Dacia a mai colaborat cu piloți celebri. Poate cea mai cunoscută colaborare a fost cu Alain Prost, în cadrul Trofeului Andros. Prima dată cu un Duster, apoi cu un Lodgy (ambele puternic modificate), ultimul câștigând și trofeul.

Dacia va fi implicată total în raliul Dakar, deci nu va lua startul în alte competiții. Cel puțin, nu în primul an. Testele vor începe în 2024, urmând ca 2025 să marcheze prima participare a echipei la această cursă.

Dacia dovedește o tenacitate ieșită din comun în alegerea pe care a făcut-o. Sébastien Loeb și Prodrive au un capital de imagine colosal, prin Cristina Gutiérrez va reuși să atragă cliente, utilizarea de combustibili sintetici va ”gâdila” coarda sensibilă a ecologiștilor, iar întreaga competiție va evidenția una din calitățile ”propovăduite” de marca românească – robustețea.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top