Din 12 octombrie nu mai poți să pui benzină de 95 la pompă. Care este motivul

Din 12 octombrie nu mai poți să pui benzină de 95 la pompă. Care este motivul

În toate statele Uniunii Europene se vor aplica noi reguli care stabilesc modul în care benzinăriile vor distribui combustibilul pentru clienți.

Astfel, începând cu data de 12 octombrie, denumirile carburanților pe care îi găsim la pompă se vor schimba și vor avea noi etichetări și simboluri grafice.

Pentru benzină noile denumiri vor specifica procentul de etanol amestecat în carburant și apar codurile E5, E10 și E85 înscrise într-un cerc afișat la pompele de alimentare.

Benzina de 95 sau de 98 cu maximum cinci procente etanol va fi marcată cu E5 și  codul E10 va indica o benzină de 95 sau de 98 cu 10% etanol în compoziție.

Pentru motorină codurile vor fi B7, B10 și XTL și indică procentul de biodiesel aflat în amestec. Codul XTL este alocat motorinei sintetice care nu provine din prelucrarea țițeiului. Aceste denumiri vor fi afișate la pompă într-un pătrat.

Noile coduri se vor aplica și pentru combustibilii alternativi: H2 (hidrogen), CNG (Gaz natural compresat), LPG (Gaz petrolier lichefiat) și LNG (Gaz natural lichefiat) cu reprezentarea grafică a unui romb.

Citește și

Diesel versus benzină: ce șanse mai au propulsoarele pe motorină?

Adaugati comentariu