Echipa perfectă: Sideguard Assist şi MirrorCam

Graţie noilor inovaţii în domeniul siguranţei rutiere, Sideguard Assist şi MirrorCam, noul camion Mercedes-Benz Actros este şi mai uşor de condus dar şi mai sigur, oferind o mai bună protecţie pietonilor şi bicicliştilor.

Sideguard Assist previne şoferul pe display-ul camerei MirrorCam

Deşi sistemul Active Drive Assist se află în serviciu încă din 2016, inginerii de la Mercedes-Benz l-au îmbunătăţit pentru acest an. Dacă în trecut sistemul de avertizare a proximităţii laterale consta într-o serie de LED-uri, acum este utilizată o cameră video care detectează un obiect staţionar sau aflat în mişcare în zona din partea dreaptă a camionului. In acest fel, sistemul avertizează şoferul sonor şi prin imagine video despre iminenta apropiere a unui pieton sau biciclist pe care acesta este posibil să nu-l fi văzut.

 

Sideguard Assist monitorizează şi partea stângă

Atunci când virează la stânga, partea din spate a camionului Actros iese în afara autotrenului putând acroşa astfel pietonii sau bicicliştii aflaţi pe partea dreaptă. Sistemul Sideguard Assist monitorizează video această manevră, prevenind şoferul din timp asupra unei iminente coliziuni.

Cum funcţionează Sideguard Assist?

Sideguard Assist nu este un sistem automat de frânare. Principiul acestuia de funcţionare are la bază un sistem de avertizare în trepte. Dacă în zona laterală de monitorizare este detectat un obiect staţionar sau mobil, şoferul primeşte un avertisment vizual sub forma unui triunghi, pe display-ul stâlpului din dreapta.  Dacă riscul unei coliziuni creşte, acest triunghi luminează intermitent după care se colorează în roşu şi sunt emise avertismente sonore.

La baza lui Sideguard Assist stau două radare de rază scurtă montate în partea frontală a camionului. Sistemul este proiectat astfel încât să monitorizeze întreaga lungime a camionului plus doi metri în faţă şi doi în spate. Acest sistem funcţionează atât pentru configuraţia solo, cât şi la autotrenul cu o lungime maximă de 18,75m. Daimler Trucks & Buses este singurul constructor de camioane care integrează acest sistem în gama sa actuală.

Te-ar putea interesa si: Mercedes-Benz a prezentat noul Sprinter

 

Altfel de vizibilitate: MirrorCam

Noul Mercedes-Benz Actros este sigurul camion din lume echipat cu noul sistem MirrorCam. Acesta utlilizează camere video digitale în locul clasicelor oglinzi panoramice amplasate la extremităţile de sus ale cabinei.

Imaginile furnizate de camere sunt transmise direct către două ecrane digitale montate pe stâlpii A ai cabinei. Prin eliminare clasicelor oglinzi, câmpul vizual al şoferului creşte, eliminându-se unghiul mort. De multe ori, oglinzile nu erau corespunzător reglate însă acest lucru nu mai este posibil la MirrorCam pentru că raza de acoperire a acestora este foarte mare.

MirrorCam ajută şoferul şi în alte situaţii. De exemplu, pe viraje, camera pivotează permiţându-o să vadă în permanenţă partea din spate a trailerului. Totodată, asistă şoferul pe durata manevrelor cu spatele. Mai mult, MirrorCam nu îmbunătăţeşte doar siguranţa dar şi aerodinamica noului Actros datorită designului fluid precum şi consumul de combustibil.

Adaugati comentariu