Ediția din 2022 a programului Rabla va începe pe 4 februarie

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunțat astăzi că programul Rabla 2022 va începe pe 4 februarie, în Vinerea Verde.
Programul rabla clasic Sfântu Gheorghe

„În câteva zile se finalizează programul Rabla pentru versiunea 2022 – 2024. Am promis asociaţiilor de profil predictibilitate şi dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu închiderea porţilor imediat după terminarea banilor, ci o etapizare şi o predictibilitate în ceea ce priveşte finanţarea şi avantajele unui asemenea program. La ora actuală există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere maşini noi, inclusiv pentru a susţine industria autohtonă de producere a autoturismelor. Programul Rabla pentru acest an va fi lansat pe 4 februarie, în Vinerea Verde. Programul, aşa cum va fi propus, va fi gata probabil mâine. Săptămâna viitoare vom avea toate elementele şi le vom prezenta”, a declarat monistrul Barna Tanczos.

În 2021, programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au demarat pe 26 aprilie atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Anul trecut, prima de casare de la Rabla Clasic a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, la fel şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

În acelaşi timp, la noua ediţie a programului Rabla Plus s-a păstrat prima de casare de aproximativ 10.000 de euro pentru mașinile 100% electrice şi de circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cei care doreau să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric au putut beneficia atât de prima de casare acordată prin programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul programului Rabla Plus.

După ce, la finele lunii noiembrie, AFM a decis suspendarea sesiunilor de înscriere în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, începând cu data de 3 decembrie, dar şi pentru Casa Eficientă Energetic, din 15 decembrie, ppentru o eficientizare a liniilor de finanţare”, la jumătatea lunii decembrie instituţia a anunţat suplimentarea bugetelor primelor două programe guvernamentale cu câte 300 de milioane de lei.

„Sumele vor fi utilizate în acest an doar pentru asigurarea fondurilor necesare aprobării dosarelor de acceptare depuse de solicitanţii persoane juridice în cadrul sesiunilor încheiate în data de 2 decembrie”, preciza AFM.

– Ministrul Mediului: În 2022 „sigur nu va exista taxa auto”

Adaugati comentariu