Ministrul Mediului: În 2022 „sigur nu va exista taxa auto”

Barna Tanczos - Best Electirc Car Rabla Clasic Rabla 2021 Ministrul Mediului Rabla AFM diesel

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat astăzi că în 2022 nu se vor introduce taxe noi precum taxa auto pentru poluare.

Conform lui Barna Tanczos, decizia la nivel guvernamental a fost ca în anul 2022 să nu se introducă noi taxe, iar asta înseamnă că sigur nu vor exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare.

„Am vorbit în Coaliţie, prima dată în luna iulie (despre taxă auto, n.r.), iar după aceea, în noiembrie – decembrie, în noua Coaliţie. Decizia la nivel guvernamental a fost că, în anul 2022, nu se vor introduce taxe noi. Acest lucru înseamnă că, în 2022, sigur nu va exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare. În momentul de faţă nu putem vorbi despre o taxă auto. Vom vedea în 2023. Printre altele, din acest motiv, de câteva săptămâni lucrăm la eficientizarea programului Rabla”, a declarat ministrul Mediului Tanczos.

El a anunţat, totodată, că, în acest an, va exista un program complementar cu „Rabla”, prin care cetăţenii nu vor fi obligaţi să cumpere o maşină nouă dacă primesc un voucher pentru predarea unui autovehicul vechi.

„Ceea ce doresc, şi vom lansa ca noutate de la AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu), este un program care să se deruleze în parteneriat cu autorităţile locale care să fie complementar «Rabla» şi care să nu însemne neapărat o obligaţie de a cumpăra o maşină nouă în cazul în care primeşte un bonus pentru renunţarea la maşina veche. Este un proiect în lucru. L-am discutat de mai multe ori şi cu reprezentanţii municipiilor, oraşelor, comunelor.

În luna ianuarie, după ce avem o variantă finalizată, vom începe dezbaterile pe program cu reprezentanţii Unităţilor Administativ – Teritoriale astfel încât în primul trimestru să putem lansa un astfel de program complementar şi care să fie mai flexibil şi la dispoziţia autorităţilor locale, unde să contribuie şi ei cu anumite sume pentru a scădea poluarea în zonele respective”, a spus Barna Tanczos.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. De la 1 februarie 2017, aceasta a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor şi-au primit banii înapoi de la stat.

– Ministrul Mediului: Mașinile nepoluante vor avea numere verzi. Ce implică asta
– Ministrul Mediului: În privința poluării mașinilor cetăţenii vulnerabili trebuie sprijiniți, iar cei cu mașini peste 15 ani, descurajați

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

tesla cybertruck autoexpert

Tesla anunță un val de disponibilizări

Tesla este pe cale să lanseze o rundă “masivă” de reduceri de personal. Potrivit presei americane, reducerea forței de muncă este iminentă:

Scroll to Top