Exporturile industriei auto au urcat la 5,3 mld. euro în primele 2 luni

Exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat în primele două luni ale anului aproximativ 5,3 miliarde de euro, în creştere cu 13,3% comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 4,3 mld. euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare cu 14,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în ianuarie şi februarie 2017.

Conform INS, exporturilor realizate de industria auto au avut o pondere de 48,7% în total.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat aproximativ 4,7 mld. euro, în creştere cu 14,8% faţă de perioada similară din 2017. Din această valoare, 3,7 mld. euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că importurile realizate de industria auto au avut o pondere de 37,1% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse “maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 600 de milioane de euro.

La nivelul întregii economii, în  perioada  ianuarie-februarie  2018  exporturile FOB au  însumat  10,9 miliarde de  euro,  iar  importurile  CIF au însumat 12,5 miliarde de euro. Astfel, deficitul  balanţei comerciale  (FOB/CIF) a  fost, în perioada analizată, de  1,66 miliarde de euro, mai mare cu 398,1 milioane euro decât cel înregistrat în intervalul similar din anul precedent.

Preţul FOB  (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea
bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie
să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top