Fiat 126 electric – în rând cu vremurile

Fiat 126 electric autoexpert.ro

O mulțime de modele care au făcut istorie sunt revitalizate de producători, sub forma unor versiuni electrice. Să ne așteptăm și la un viitor Fiat 126 electric?

Mulți dintre noi, cei mai în vârstă, îl știu sub numele de Fiat Polski. Asta pentru că în Polonia a prins extraordinar la public, și și-a câștigat porecla de ”Micuțul”. Acolo au și fost produse cele mai multe  exemplare, între anii 1973 și 2000.

Fiat 126 electric autoexpert.ro

Gândit inițial ca înlocuitor al emblematicului Fiat 500, 126 nu s-a ridicat la nivelul popularității predecesorului său. Totuși, în total au fost fabricate 4.673.655 unități. Motorul cu 2 cilindri a fost îmbunătățit succesiv, până a ajuns la 704 cmc și 26 CP. O valoare mică, chiar și pentru greutatea de aproximativ 600 kg.

Clar, un model emblematic pentru istoria automobilului. De aceea, designerul polonez Piotr Czyżewski și-a imaginat o potențială versiune electrică, aliniindu-l pe 126 cu cele mai celebre modele de mașini care au fost reinterpretate în versiuni electrice.

sursa foto: coroflot

Îl amintim aici pe ”mentorul” lui 126, Fiat 500 electric, alături de Honda e (un Civic Mk1 regândit), MINI electric și pe cel mai recent dintre ele, Renault 5 Concept. Toate sunt sau vor fi fabricate la un moment dat. Totuși, Fiat 126 electric este, deocamdată, doar un studiu de design. Sperăm că și modelul polonez va ajunge la un moment dat pe șosele.

Fiat 126 electric: altă abordare

Nu numai Piotr Czyżewski și-a imaginat un Fiat 126 electric, ci și studioul italian MA-DE Studio. Designerii săi l-au numit 126 Vision și au păstrat mai multe elemente de la modelul original. Farurile pătrate (acum cu tehnologie LED), capota care ”îmbracă” aripile față, stopurile verticale și silueta sunt tributuri aduse lui 126.

sursa foto: ma-de studio

Un lucru e evident: odată cu platformele dedicate propulsiei electrice, designerii au mult ”spațiu de manevră”. Se pot juca, practic, nestingheriți cu proporțiile și dimensiunile, pentru că bateriile se află în podea, iar motoarele electrice ocupă puțin loc. Este, deci, evident că nu ne așteaptă un viitor trist.

 

 

 

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda MX-5 NC autoexpert.ro

Second hand – Mazda MX-5 NC (Mk III)

Cu mașina asta, MX-5 NC, mergi la sigur, pentru că fiabilitatea și plăcerea de a conduce merg mână-n mână! Foto: Mazda Conducere

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top